Er is door de Belastingdienst een grote fout gemaakt in een computer. Hierdoor zijn alle digitale aangiftes kwijtgeraakt die voor 23 februari ingezonden zijn. Dat zijn dus alle digitale aangiftes van 2007 en dit zijn er ongeveer 730.000 in totaal. Het systeem van de Belastingdienst functioneert inmiddels weer zoals het moet.

Alle mensen die een digitale aangifte hebben ingestuurd voor 23 februari hebben inmiddels een brief gekregen, waarin de Belastingdienst haar excuses toont. In deze brief wordt de mensen ook verzocht of zij de digitale aangiftes weer opnieuw willen invoeren. De Belastingdienst gaat er vanuit dat mensen hun digitale aangiftes nog op hun computer hebben staan, waardoor er thuis een hoop werk bespaard kan worden.

De politiek heeft zich er inmiddels ook mee bemoeid, aangezien dit niet de eerste keer is dat de Belastingdienst problemen heeft met de computers. Mevrouw de Jager, de staatssecretaris van Financiën, heeft dan ook een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij duidelijk maakt dat ze wil dat het automatiseringssysteem van de belastingdienst in Apeldoorn opnieuw georganiseerd gaat worden. De Staatssecretaris laat ook weten dat zij een nieuwe afdeling wil binnen het Ministerie, namelijk de afdeling ict-regie en-architectuur. Om fouten als deze te kunnen voorkomen moeten de bestanden ook beter beveilig worden volgens de Staatssecretaris en moet alles dubbel opgeslagen worden.

Vanmiddag vindt er een debat plaats tussen de bewindspersoon en de Tweede Kamer over dit voorval.