min

Tags in dit artikel

De onlangs door Apple gelanceerde 3.1 update van Safari lijkt zich op te dringen aan Windows-gebruikers, ook al maakten zij geen gebruik van de browser.

De browser dringt zich op via de software-update-applicatie die standaard met iTunes meegeleverd wordt. Deze wordt normaal gesproken alleen gebruikt voor updates van iTunes en QuickTime, maar nu dus ook voor nieuwe software. De software-updater geeft aan dat Safari als een update beschikbaar is, ook al hebben gebruikers de browser niet op hun pc staan.

Sommige mensen, waaronder Joe Wilcox van eWeeks Microsoft Watch, noemen deze vorm van software distribueren een trojaans paard, wat het in feite ook is. De gebruiker krijgt iets waar het niet om gevraagd heeft. De ‘update’ kan wel genegeerd worden, maar dat neemt volgens Wilcox niet weg dat Apple de Windows-gebruikers op een merkwaardige manier benadert.

Deze benadering is overigens niet geheel nieuw. Enerzijds distribueert Apple QuickTime in combinatie met iTunes, omdat QuickTime vereist is voor de mediaplayer, maar als QuickTime geïnstalleerd wordt volgt ook altijd de suggestie om iTunes te installeren.

Anderzijds doet Microsoft hetzelfde. De software-reus uit Redmond stelt via Windows Update software beschikbaar die niet essentieel is voor de gebruiker en waar evenmin een oudere versie van aanwezig is. Waarom Apple Safari op deze manier wil promoten is niet bekend, het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.