Koreaanse computerengineers introduceren een nieuw muziekformaat genaamd mt9 dat gescheiden kanalen heeft voor zang, achtergrondzang, gitaar, basgitaar, piano en drums.

Het nieuwe formaat, dat de extensie mt9 en de marketingterm Music 2.0 draagt, wordt mogelijk de nieuwe mp3-standaard en is bij uitstek geschikt voor karaoke, iets wat heel erg populair is in Azië. Het is namelijk nu mogelijk om zang en achtergrondzang uit te schakelen. Ook is het mogelijk om juist alle instrumenten uit te zetten waardoor alleen de zang overblijft.

Mt9 is ontwikkeld door het Electronics and Telecommunications Research Institute en wordt nu klaargemaakt voor de commerciële markt door Audizen. Het is tevens geselecteerd als kandidaat voor de nieuwe digitale muziekstandaard door de Motion Picture Experts Group (MPEG), de organisatie die nieuwe standaarden goed moet keuren.

"We hebben een presentatie gehouden aan de leden van MPEG en zij waren erg verrast. Ze stemden onmiddellijk voor om het nieuwe formaat een kandidaat te maken voor de nieuwe digitale muziekstandaard," zei Ham Seung-chul, baas van Audizen. Hij verwacht dat het formaat volgende maand als internationale standaard wordt gekozen tijdens de volgende meeting van het MPEG-forum die gehouden wordt in juni.

Samsung Electronics en LG hebben al interesse getoond in mt9. Zij zijn van plan om hun mobiele telefoons uit te rusten met een mt9-speler. De eerste commerciële producten met het nieuwe formaat worden begin volgend jaar verwacht.

De mt9-bestanden worden op dit moment alleen aangeboden in albumformaat. Audizen verkoopt nu een gelimiteerd aantal albums voor zo’n twee tot drieduizend won, de Zuid-Koreaanse munteenheid, wat neerkomt op zo’n 1,20 tot 1,80 euro. Meer albums worden op dit moment opgenomen en ook oude albums, zoals die van Queen of Deulgookhwa, worden geremasterd naar het nieuwe formaat.

Overigens is het niet mogelijk om mp3-bestanden om te zetten naar mt9-bestanden zonder beschikking te hebben over de originele mastermix. Ook kan er geen DRM in worden gebruikt waardoor de muziekbestanden oneindig uitgewisseld kunnen worden. Audizen denkt zo dat het formaat aantrekkelijker wordt.