1 min

Tags in dit artikel

, ,

Hackers hebben paniek gezaaid in Rusland door verschillende websites uit de lucht te halen toen op het internet geruchten verschenen dat een kerncentrale in Sint-Petersburg radioactieve stoffen gelekt had. Die websites houden zich namelijk bezig met het meten van de radioactiviteit in de lucht.

Hierdoor bleven mensen die het radioactiviteitniveau wilden nakijken op hun honger. Een woordvoerder van de kernreactor vermoed dat de twee incidenten niet los van elkaar staan. "Dit was een geplande actie door hackers, die alle websites van het Automatic Radiation Environment Control System (ASKRO) uit de lucht wisten te halen. Een aantal uren konden gebruikers de site niet bereiken om betrouwbare informatie over de situatie bij de kerncentrale te krijgen."

Ook vorig jaar ontstond paniek in Rusland toen een gerucht over een lekkende kernreactor werd verspreid. Tientallen mensen raakten toen gewond door overdreven consumptie van iodine om zich te beschermen tegen de gevolgen van radioactieve besmetting.