1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de Socialistische Partij (SP) bepleit dat de online video’s van de publieke omroep in een open formaat beschikbaar moeten komen.

De meeste video’s van de publieke omroep zijn alleen met Microsoft-software te bekijken, zoals Windows Media Player en Silverlight. Dit is volgens het Tweede Kamerlid in strijd met het actieplan Nederland Open, waarin is vastgelegd dat de overheid voortaan de voorkeur geeft aan het gebruiken van open bestandsformaten en opensourcesoftware. De oplossingen van Microsoft voldoen hier niet aan.

Aanleiding voor het pleidooi is het EK voetbal. De NOS zend de wedstrijden live uit, om dit te bekijken is echter Windows Media Player of Microsoft Silverlight nodig. Gebruikers van alternatieve besturingssystemen zoals Linux vallen hierdoor zelfs helemaal buiten de boot. Voor Mac OS X is Silverlight beschikbaar.

Microsoft levert samen met Novell wel ondersteuning aan de ontwikkeling van Moonlight, de opensource-versie van Silverlight. Moonlight is echter nog niet ver genoeg om bruikbaar te zijn op de NOS-website.