2min

Tags in dit artikel

, , ,

Goed nieuws voor de Greenpeace-aanhangers die Apple mijden omdat ’t niet ‘groen’ genoeg is. Volgens Bright.nl gaat Apple de iPhone 3G, die vanaf 11 juli verkrijgbaar zal zijn, deels van een volledig milieuvriendelijke en bovendien afbreekbare verpakking voorzien.

Apple heeft hiervoor een alternatieve technologie van het Nederlandse Paperfoam uit Barneveld op het oog en heeft volgens directeur Hans Arentsen een order klaar staan van ‘enkele miljoenen’ verpakkingen. De directeur is echter terughoudend met details en wil geen exact aantal noemen.

De technologie voorziet in een verpakking die gemaakt is van geschuimd papier uit aardappelzetmeel in combinatie met bindmiddelen en vezels. Dit is een volledig milieuvriendelijk alternatief voor de standaard plastic verpakkingen die gezien de hoge olieprijs op dit moment zeer kostenintensief zijn.

"Ons verpakkingsmateriaal kan dezelfde vormen krijgen als men van plastic gewend is, maar is van lichtgewicht geschuimd papier gemaakt. Steeds meer bedrijven krijgen een afkeer van plastic, waarvan ook de prijs stijgt door de hoge olieprijs, en zoeken naar CO2-vriendelijke oplossingen.", aldus Arentsen. Hoe dan ook zal niet de gehele verpakking van het materiaal van Paperfoam gemaakt worden. Alleen de binnentray, die doorgaans van gewoon plastic gemaakt wordt, zal vervaardigd worden uit aardappelzetmeel. De doos echter zal gewoon van karton zijn.

Volgens Bright maakte Paperfoam eerder ook al de verpakkingen voor de eerste generatie iPod nano en de iPod video en vervaardigde het telefoonverpakkingen voor Motorola. De nieuwe verpakking voor de iPhone 3G wordt geproduceerd in Maleisië en de productie loopt volgens Arentsen ‘op volle toeren’.

Na alle kritieken van milieuorganisaties dat Apple niet ‘groen’ zou zijn, gaf CEO Steve Jobs in een persoonlijk artikel op de Apple-website al aan dat Apple juist op de ‘groene toer’ wil gaan en dat zien we vervolgens bevestigd door de keuze voor Paperfoam om de verpakkingen voor de iPhone 3G te laten maken.