De Georgische ambassade in Engeland heeft Rusland beschuldigd van webaanvallen op Georgië. Verschillende Georgische websites zouden niet werken, doordat Rusland een gecoördineerde DOS-aanval gedaan zou hebben.

"Alle Georgische websites zijn geblokkeerd", aldus de woordvoerster van de ambassade. "We werken tevens aan het omleiden van het dataverkeer." Het is nog niet zeker of Rusland achter de aanval zit, dat wordt nog onderzocht. Desondanks geeft de woordvoerster aan geen idee te hebben wie het anders zou moeten zijn.

Volgens de Russische ambassade in Engeland is er helemaal geen webaanval geweest, ze willen wel een miscommunicatie ophelderen. Er zouden namelijk helemaal geen aanvallen bij Zuid-Ossetië plaatsvinden, daar geldt immers een vredesakkoord, aldus Rusland.

De president van Polen heeft ondertussen zijn website beschikbaar gesteld aan de Georgische president, zodat de informatievoorziening door kan gaan. "De Russische Federatie blokkeert internetsites afkomstig uit Georgië. Op verzoek van de president van Georgië heeft Polen besloten de overheidswebsite beschikbaar te stellen voor informatie", aldus een verklaring op de website van de Poolse president.

Het ‘Russian Business Network’, afgekort RBN, laat al het hele weekend zien hoe het staat met de bereikbaarheid van Georgische websites. De website laat tevens zien dat Georgisch dataverkeer doorgestuurd wordt naar servers in Rusland. Het is nog onduidelijk of de RBN, een schimmige organisatie met wellicht banden met de maffia, iets van doen heeft met de aanval.

Overigens worden niet alleen websites van de overheid aangevallen en de aanvallen komen ook niet alleen uit Rusland. Zo werden veel .GE-websites belaagd met HTTP-floods, deze waren afkomstig uit Turkije. Het lijkt er dus op dat diverse organisaties Georgische webservers aan het aanvallen zijn. Er worden voornamelijk belangrijke websites aangevallen, zoals websites van banken.

Naast Polen heeft Estland ook hulp aangeboden aan Georgië. Het land heeft twee experts naar Georgië gestuurd en een aantal websites overgeplaatst naar servers in eigen land. Georgië heeft zelf enkele belangrijke websites verplaatst naar servers in de Verenigde Staten om beter om te kunnen gaan met de cyber-aanvallen.