2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple stelde afgelopen weekend de vierde bèta voor de iPhone 2.1-software beschikbaar. Naast normale wijzigingen heeft Apple ook besloten de push notification-functionaliteit voorlopig in de ijskast te zetten.

Apple introduceerde de push notification-functionaliteit op de Worldwide Developers Conference 2008 afgelopen juni. De functionaliteit zou een vervanging moeten zijn voor de beperking in de software dat applicaties niet op de achtergrond kunnen draaien. Deze beperking heeft Apple zelf ingesteld omdat het volgens hen de performance van de software op het toestel teveel zou beïnvloeden.

De push notification-functionaliteit voorziet daarin dat programma’s via een service op afstand niet actief hoeven te blijven, maar updates door de push notification-functionaliteit worden doorgestuurd. Zo hoeft de applicatie nooit actief te blijven of op de achtergrond te blijven draaien als je updates wilt blijven ontvangen.

Een voorbeeld hiervan is wanneer je een instant-messaging-programma hebt en je ontvangt van iemand een bericht als de applicatie zelf niet actief is. De push notification-service stuurt dan het bericht naar de applicatie en zorgt ervoor dat deze actief wordt.

Over de reden waarom Apple de functionaliteit eruit heeft gehaald blijft het bedrijf uit Cupertino onduidelijk. De bijgevoegde release notes bevatten slechts de tekst ‘voor verdere ontwikkeling’, wat wellicht aangeeft dat de functionaliteit nog verder ontwikkeld moet worden voordat deze in de definitieve versie van de iPhone-software geïntroduceerd kan worden.

Hoewel dit voor veel ontwikkelaars een domper zal zijn, omdat zij ongetwijfeld al deze push notification-functionaliteit in hun software aan het verwerken waren, lijkt het anderzijds ook niet onverstandig dat Apple de functionaliteit tijdelijk in de ijskast zet. De software bevat nog altijd de nodige bugs en onvolkomenheden en die zien de meeste gebruikers van het toestel liever eerst opgelost.

De 2.1-software wordt verwacht in zijn september zijn opwachting te gaan maken en uit verschillende bronnen hebben wij vernomen dat het hier om een zeer stabiele release zal gaan, waaruit ook het merendeel van de bugs verwijderd zal zijn. De software zal, zoals eerder bericht, ook een oplossing bevatten voor de bereik-problemen van de iPhone.

Al met al lijkt het erop dat, hoewel het wellicht nog iets te vroeg is om dat te stellen, de iPhone Software bij 2.1 weer een stukje volwassener is geworden. Ter vergelijking, voor de iPhone 1.0-software volledig stabiel was gingen er ook de nodige software-updates overheen.