2min

Apple heeft vrijdag een groot aantal iPhone-ontwikkelaars laten weten dat zij nu de aankomende Push Notification-service live met hun iPhone-applicaties kunnen testen.

Middels een e-mail maakte Apple het nieuws bekend. "Begin vandaag nog met het testen van je applicaties door middel van de Push Notification-service", luidt de uitnodiging van Apple. Om gebruik te kunnen maken van de dienst, moeten Team Agents wel eerst de service activeren in het iPhone Dev Center.

Aanvankelijk had Apple aangegeven dat slechts een klein groepje ontwikkelaars de nieuwe service tijdens de bètaperiode zou mogen testen. Sinds de tweede bèta van iPhone OS 3.0 zo’n twee weken geleden beschikbaar kwam, is ook de softwarematige kant van push-notificaties in het mobiele besturingssysteem geactiveerd.

Apple riep in de e-mail ontwikkelaars ook op deel te nemen aan het speciaal voor iPhone-ontwikkelaars ingerichte Apple Discussie Forum waar men met collega-ontwikkelaars kan samenwerken. Daarnaast dringt Apple er bij ontwikkelaars vooral op aan om bugs die ontdekt worden te rapporteren.

Zodra iPhone OS 3.0 deze zomer beschikbaar komt voor de iPhone en iPod Touch zal iedereen gebruik kunnen maken van de langverwachte push-notification-service. Aanvankelijk had Apple de functie al voor augustus afgelopen jaar gepland, maar omdat de serverkant niet schaalbaar was, bleek dat niet haalbaar.

De push-notificatie-service vormt een alternatief voor achtergrondprocessen. Middels de service is het bijvoorbeeld bij een chatprogramma mogelijk om updates te blijven ontvangen, ook al is de applicatie niet actief. De push-notificatie-service zorgt voor een blijvende verbinding tussen de server en de iPhone en wanneer er een update is kan deze in de vorm van een badge, geluidje of melding naar de iPhone doorgestuurd worden.