2min

Tags in dit artikel

, ,

Afgelopen weekend dook er in de Apple-community een bericht op dat Apple nog niet klaar zou zijn voor grootschalig gebruik van de push notifications-service voor het iPhone-platform. Dit zou blijken uit een e-mail van Apple richting een iPhone-ontwikkelaar waarom het reviewen van diens applicatie zo veel tijd in beslag neemt.

De ontwikkelaar, Dominik Balogh van PoweryBase, is de bedenker van NotifyMe, de eerste op push notifications gebaseerde herinneringsapplicatie voor de iPhone. Hij verklaarde tegenover de website AppAdvice.com dat Apple zondag middels een e-mail contact met hem opgenomen had over de lange reviewtijd die zijn applicatie in beslag neemt.

Uit servergegevens van NotifyMe zou eveneens gebleken zijn dat Apple nog niet eens begonnen is met het testen van NotifyMe hoewel hij deze al tien dagen geleden heeft ingediend. BeejiveIM, een instant-messaging-applicatie die eveneens ondersteuning voor push notifications zou gaan bieden, heeft hun applicatie rond dezelfde tijd ingediend als NotifyMe en ook nog steeds is de applicatie niet in de App Store verschenen.

Dit doet Balogh vermoeden dat Apple nog niet alle problemen met de push notification-service heeft weten op te lossen. Dit terwijl iPhone OS 3.0, dat push notifications als een van de grote functies heeft meegekregen, al sinds afgelopen woensdag wereldwijd beschikbaar is. Verwacht werd dat vrij snel hierna de eerste applicaties met ondersteuning voor push notifications wel zouden verschijnen.

Nu Apple eindelijk het stilzwijgen omtrent de push notifications heeft verbroken, lijkt het waarschijnlijk dat het bedrijf eerst alle kinken uit de kabel wil hebben voordat het overgaat tot het vrijgeven van applicaties die in grote getale van de pushdienst gebruik gaan maken. Het lijkt erop dat we voorlopig geen op push notifications gebaseerde applicaties in de App Store hoeven te verwachten.

Balogh merkt echter ook op dat de applicatie gedurende de testfase volledig correct gefunctioneerd heeft. Ook AOL’s AIM-applicatie voor de iPhone, zo schrijft hij, behaalde gedurende de testfase van de applicatie zeer positieve resultaten. Volgens Balogh zijn alle grote op push notifications gebaseerde applicaties uitgesteld en is het zeer goed mogelijk dat alle ontwikkelaars dezelfde excuusmail hebben ontvangen of nog gaan ontvangen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat Apple simpelweg een grote achterstand heeft met het reviewen van applicaties. Ook Trein versie 1.9, zo geeft ontwikkelaar Dennis Stevense via Twitter aan, is pas na twee weken wachten door Apple goedgekeurd. Dit terwijl Apple in maart nog stelde dat het er naar streeft om het merendeel van de applicaties binnen één week te reviewen.

Het is niet voor het eerst dat Apple niet in staat blijkt om de functionaliteit te bieden. In juni vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat de service in september datzelfde jaar live zou gaan, maar tot afgelopen maart bleef het angstvallig stil omtrent de pushdienst, waarna het als functionaliteit van iPhone OS 3.0 werd aangekondigd.