4min

Tags in dit artikel

, , ,

Deze week beginnen we met twee gadgets die op een of andere manier meeliften op het succes van Apple. Als eerste hebben we een thuiscomputer/-telefoon-platform, gevolgd door een autoradio met iPod-dock. Als laatste hebben we nog een concept dat zeker in de smaak zal vallen bij mensen die niet van wassen houden.

OpenPeak OpenFrame

We hebben op de mobiele markt al heel wat telefoons gezien die proberen de interface van de iPhone te kopiëren, maar op de markt voor vaste telefoons is OpenFrame van OpenPeak waarschijnlijk de eerste die een beetje leent van de designers van Apple. OpenFrame een simpele kloon van de iPhone noemen is echter te makkelijk, het heeft namelijk flink wat features te bieden.

OpenFrame bestaat uit een softwareplatform, een tweetal handsets en een computertje in de vorm van een digitale fotolijst. Het kloppende hart van de set is het fotolijstje dat voorzien is van een touchscreen. Je kunt het apparaat gebruiken te (video)bellen via VoIP, als agenda, rss-reader, internetradio of digitaal fotolijstje. Het idee is echter dat bedrijven allerhande software gaan ontwikkelen voor het apparaatje, zodat het straks een soort van centrale huiscomputer wordt. Zo moet het mogelijk worden om op het apparaat de tv-gids te bekijken en je televisie automatisch op het juiste programma over te laten schakelen, maar zou het station ook kunnen dienen als monitor voor de beveiligingscamera’s in huis.

OpenPeak werkt momenteel samen met diverse internationale providers en verwacht het apparaat volgend jaar op de markt te kunnen brengen. Volgens het bedrijf is een prijskaartje nog niet exact te bepalen, maar er wordt gemikt op een prijs tussen de 200 en 300 dollar. Meer over OpenFrame is te vinden op de website van OpenPeak, of in het filmpje hieronder.

Fusion Electronics CA-IP500 iPod Receiver

Nieuwe auto’s in het iets duurdere segment hebben tegenwoordig een aux-aansluiting voor media-spelers. Bij sommige fabrikanten kun je zelfs als optie een heuse iPod-dock ingebouwd krijgen. Maar niet iedereen met een iPod heeft het geld voor een dure auto en die mensen zijn dus aangewezen op oplossingen met rondslingerende draadjes of brakke FM-zendertjes.

Fusion Electronics gaat daar echter binnenkort verandering inbrengen met de CA-IP500 iPod Receiver. Deze autoradio/iPod-dock met de gebruikelijke standaardafmetingen is voorzien van een frontje dat naar beneden te klappen is. Vervolgens verschijnt er een sleuf waar de iPod in geschoven kan worden. Als het frontje weer dichtgeklapt wordt kun je direct de muziek van je iPod afspelen en wordt hij ook direct opgeladen.

Om genoeg ruimte te maken voor de iPod is er geen cd aanwezig, maar als je zo’n apparaat gebruikt heb je waarschijnlijk toch al je muziek op je iPod staan. Verder zit er op de CA-IP500 een AM/FM Tuner, RDS, vier speakeraansluitingen en een aansluiting voor een subwoofer. Het frontje is voorzien van een OLED-scherm waarop de interface van de iPod nagebootst wordt, bediening gaat via de twee draaiknoppen. Het apparaat is geschikt voor een hele reeks iPods, te weten de iPod touch, de iPod Classic (5e en 6e generatie) en de iPod nano (2e en 3e generatie). Het apparaat komt in september op de markt en gaat dan ongeveer 200 euro kosten.

iBasket

Aan concepten die niet te koop zijn hebben we eigenlijk niet zoveel, maar soms zie je een concept waarvan je zou willen dat hij al op de markt was. Zo ook de iBasket. Dit apparaat, met een niet echt originele naam, is een hippe variant van een wasmachine, droger en wasmand in een. De iBasket is een van de finalisten van de ‘Design Lab’-competitie van Electrolux. Het concept is ontsproten uit het brein van Guopeng Liang en maakt een einde aan het gedoe en gezeul met vuile was.

De iBasket is een strak vormgegeven wasmand waar je, verrassend, je vuile was in kunt gooien. Het apparaat zuigt van onderaf lucht aan en zuivert die van vieze geurtjes, zodat je je vuile was niet hoeft te ruiken. Vervolgens berekend het apparaat aan de hand van het gewicht van je vuile was en de tijd die het er al in ligt de ideale tijd om de kleding te wassen. Vervolgens wast het apparaat volautomatisch je kleren en zorgt het ervoor dat de kleren ook nog gedroogd worden.

Als het apparaat klaar is laat het dat weten door de LED-lichtjes op de voet van de mand te laten knipperen en je een berichtje te sturen naar je pc, die je daarvoor draadloos in verbinding kunt stellen met de iBasket. Als je een huishouden hebt met meerdere mensen is de iBasket wellicht niet zo handig, er gaat namelijk maar drie tot vijf kilo aan was in, wat overeenkomt met drie t-shirts en twee broeken. Voor studenten lijkt het apparaat dan weer ideaal, maar de vraag is of het een betaalbare oplossing zal zijn.

Heb jij goede ideeën of aanvullingen op de Gadget Roundup, of heb je tijdens je vakantie een leuke gadget gezien, laat het ons dan weten middels een pm. Voor discussie over gadgets kun je ook terecht in ons Telefonie & Gadgets-subforum. Als je meer video’s van gadgets wilt bekijken kun je terecht in het gadgetkanaal op Feebs. Dit was de Gadget Roundup
voor deze week, tot volgende week!