2min

Tags in dit artikel

, , ,

Chipfabrikant NVIDIA heeft kritiek geüit op de aankomende multicore grafische chip van Intel, genaamd de Larrabee. Volgens NVIDIA zouden de prestaties niet beter zijn dan die uit 2006.

De grote spelers als Intel breiden hun werkzaamheden uit naar opkomende markten zoals die van grafische chips. Hoewel Intel al vaker chipsets met GPU’s gemaakt heeft, is dit de eerste keer dat er een multicore-GPU van dat bedrijf verschijnt. GPU-producent NVIDIA zegt zich geen zorgen te maken over deze nieuwe ontwikkelingen.

John Moltran, hoofd van chipontwerp bij NVIDIA, heeft gezegd dat de Larrabee-chip, wanneer die in 2010 op de markt zal komen, technologie biedt die al vier jaar geleden door NVIDIA geboden is. Overigens hoeft dit geen probleem te zijn, Sun heeft zijn multicoreprocessors ook gebaseerd op een oudere technologie. Ook zegt hij dat het ontwerp te weinig geheugenbandbreedte biedt.

Vreemd genoeg heeft Intel weinig informatie over Larrabee vrijgegeven en het is dan ook vreemd dat deze uitspraken over Larrabee al gedaan worden. Algemeen directeur Andy Keane van NVIDIA wist te melden: "Er is nog heel veel onduidelijk over Larrabee. Je kunt niet zomaar zeggen dat het gebaseerd is op de x86-architectuur en dus allerlei problemen oplost."

Bovendien is het ontwikkelen van software voor Larrabee niet eenvoudig. Intel biedt echter wel hulpmiddelen aan om de software zo optimaal mogelijk voor de multicore-GPU te schrijven. Verwacht wordt dat onder meer grafische ontwikkelaars deze hulpmiddelen snel zullen oppikken.

Mogelijk is Intel niet de enige die zijn markt uit gaat breiden, er zijn geruchten dat NVIDIA mogelijk met zijn eigen x86-processor komt. Tot nog toe zijn zulke geruchten altijd ontkracht door NVIDIA, evenals de bewering dat de kernmarkt van de GPU-fabrikant in de knel raakt.