Hans Reiser, de bekende ontwikkelaar van de ReiserFS-bestandssystemen voor het Linux-besturingssysteem, is gisteren veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar tot levenslang wegens het vermoorden van zijn vrouw. De zaak omtrent Reiser is zowel regionaal als internationaal bekend onder de Linux-community.

De ontwikkelaar zit al twee jaar vast als hoofdverdachte voor de moord op zijn vrouw. Reiser heeft onlangs bekend schuldig te zijn aan moord en bracht de politie naar de plek waar hij het lijk van zijn eigen vrouw heeft begraven. Met deze uitspraak is er eindelijk een einde gekomen aan een voortslepende zaak die begon als een moordmysterie.

De 44 jaar oude Reiser werd in april al eerder veroordeeld tot vijfentwintig jaar tot levenslang celstraf voor het vermoorden van zijn vrouw. De nieuwe uitspraak is het gevolg van een deal die Reiser met de autoriteiten heeft gesloten. De autoriteiten wisten hem vijftien jaar tot levenslang aan te bieden indien hij het lichaam van zijn vrouw kon terughalen en al zijn rechten op een hoger beroep opgaf.

Hans Reiser heeft zijn vrouw, Nina Reiser, omstreeks 16:30 uur op 3 september 2006 vermoord, aldus de bekentenis die Reiser als onderdeel van de deal heeft geschreven. Hij heeft haar eerst in de mond geslagen om haar vervolgens te wurgen. Reiser heeft haar lichaam tijdelijk in de badkamer opgeslagen en kort daarna in zijn auto terwijl hij zocht naar een plaats om haar te begraven.

Met de veroordeling kan Reiser, die al 2 jaar in voorarrest zit, over 13 jaar kans maken op vrijlating wegens goed gedrag. De volledige bekentenis omvat 34 pagina’s en bevat alle details uit de genomen interviews.