2min

Tags in dit artikel

, , ,

De release van Googles nieuwste browser, Chrome, zou wel eens grotere gevolgen kunnen hebben voor het browserlandschap dan men eerst zou verwachten. Google is namelijk de grootste sponsor van de Mozilla Foundation en het is onduidelijk wat de release van Chrome voor effect zal hebben op de relatie tussen Mozilla en Google.

Mozilla’s CEO John Lily zei dat "de release van Chrome niet als een verrassing komt." "Het internet is hun domein, ze hebben hun eigen mening over hoe de dingen in elkaar moeten zitten en er werken bij Google genoeg slimme mensen om dat allemaal uit te dokteren", aldus Lily. "Chrome wordt een browser die geoptimaliseerd is voor de dingen die Google belangrijk vindt. Ik ben benieuwd hoe de browser verder zal evolueren."

De CEO is het wel eens met het feit dat Google Chrome een competitief effect heeft op de Mozilla-ploeg. "Bovenal betekent deze nieuwe release dat gebruikers iets nieuws hebben om te kiezen. Met Internet Explorer, Firefox, Safari enzovoort is er genoeg competitie voor een tijdje. Die is er altijd al geweest, maar nu nog meer. We zullen software blijven ontwikkelen waar mensen om vragen. Firefox 3 is een schitterende browser met miljoenen gebruikers en hij wordt nog beter", zo stelde Lily krachtig.

Het commentaar van Lily op de release van Google Chrome is voorzichtig verwoord, maar het lijkt er wel op dat Google langzaam de overhand neemt in de samenwerking en Mozilla zal vragen om enkele belangrijke features van Google Chrome te integreren in Firefox. Dat brengt Mozilla in een lastig parket: concurreren met Google of samenwerken en het machtige Microsoft bekampen?