2min

Tags in dit artikel

, ,

Gisteren heeft Mark Shuttleworth, het brein achter de Ubuntu Linux-distributie, bekend gemaakt dat de naam van de volgende Ubuntu-uitgave, Ubuntu 9.04, Jaunty Jackalope zal zijn.

Jaunty zal de focus van Ubuntu-ontwikkelingen worden tussen november dit jaar en april volgend jaar. Ubuntu 9.04 moet in april uitkomen. Tijdens de Ubuntu Developer Summit in de Googleplex, het hoofdgebouw van Google in Mountain View, van 8 tot en met 12 december zullen de plannen voor Jaunty vastgelegd worden.

Shuttleworth verwacht dat Ubuntu binnenkort met miljoenen apparaten gebundeld zal worden en dat het besturingssysteem kan concurreren met de gevestigde besturingssystemen als Apples Mac OS X en Microsofts Windows. Het is een hoog streven vindt ook Shuttleworth zelf, maar hij vindt het een eenmalige kans om te stralen en die kans moet gepakt worden.

Het Ubuntu-project wil in de nieuwe uitgave van Ubuntu een aantal doelen behalen. Het versnellen van de opstarttijd van Ubuntu is één van de doelen. Een Jackalope, een mythisch wezen dat een kruising is tussen een haas en een antilope, is een snel dier en Shuttleworth wil dit reflecteren in de nieuwe Ubuntu-uitgave.

Een ander doel voor de volgende uitgave van Ubuntu is het vervagen van de grens tussen webdiensten en desktop-applicaties. Er is al een basisoverleg geweest over de integratie tijdens een meeting in Praag maar de discussie zal veel uitgebreider terugkomen tijdens de volgende Ubuntu Developers Summit.

De ontwikkelaars van Ubuntu zullen voor de ontwikkeling van Jaunty Jackalope overgaan op een nieuw revisiecontrolesysteem. Het gehele Ubuntu-project zal gebruik gaan maken van het Bazaar-revisiecontrolesysteem. Bazaar is ontwikkeld door Canonical, het commerciële bedrijf achter Ubuntu, en moet het beheren van broncode efficiënter maken.