2min

Tags in dit artikel

,

On2 Technologies, een bedrijf bekend van zijn videoformaten, heeft een nieuw videoformaat vrijgegeven genaamd VP8. Het nieuwe formaat is de achtste generatie van On2’s videoformaat. Volgens On2 kan het formaat de helft bandbreedte besparen vergeleken met een vergelijkbare kwaliteit in het bekende H264/AVC-formaat.

On2 heeft het formaat speciaal voor streaming video gemaakt om onder andere HD-videostreams mogelijk te maken. Volgens het bedrijf is de codec voor het formaat ook geoptimaliseerd voor gebruik door zowel mobiele- als desktop-processoren en heeft men rekening gehouden in het ontwerp met de benodigde verwerkingskracht om het formaat af te spelen. Het bedrijf heeft zelfs samengewerkt met de organisatie achter de ARM-processorarchitectuur, een architectuur die veel gebruikt wordt in processors van mobiele apparaten, om ports naar ARM-platformen makkelijk te maken.

On2 zegt maar liefst 40 verbeterde technieken te benutten vergeleken met andere formaten. De belangrijkste verbeteringen die On2 heeft toegepast zijn:

  • Advanced prediction through constructed reference frames
  • Macroblock row level threading
  • Improved small area referential encoding
  • Advanced contextual entropy coding without the added complexity of bit level adaptability
  • Sparse targeted adaptive loop filtering

Volgens On2 heeft VP8 vergeleken met zijn voorganger, VP7, een 20 procent verbeterde prestatie terwijl de video 40 procent minder complex is voor een processor om te decoden. Een gedeelte van wat On2 heeft geleerd bij het ontwikkelen van de VP8 encoder hebben ze teruggebracht naar de encoder voor het VP6-formaat, een videoformaat van het bedrijf die nog veel gebruikt wordt voor flash video’s. On2 zegt VP6 nog altijd te blijven ondersteunen.

Volgens het bedrijf levert VP8 een betere kwaliteit dan H264/AVC, VC-1 of Real Video bij een gelijke bitrate. Het bedrijf baseert deze statement op een test van de Peak Signal Noise Ratio (PSNR), een berekening van de videokwaliteit vergeleken met het origineel.