2min Devices

Richard Stallman: Cloud computing is een val

Volgens de oprichter van het vrije GNU-systeem, veelal toegepast GNU/Linux, en de Free Software Foundation (FSF), Richard Stallman, zullen webapplicaties zoals Googles Gmail mensen forceren om gebruik te maken van proprietaire systemen welke op den duur steeds meer zullen kosten. Het gebruik van webapplicaties als Googles Gmail is volgens Stallman nog erger dan stupiditeit.

Cloud computing is het leveren van IT-resources via het internet wanneer je het nodig hebt, in tegenstelling tot via het traditionele desktopsysteem. Het concept is in de laatste jaren in populariteit gegroeid en veel bedrijven waaronder Google, Microsoft en Amazon hebben vele plannen om cloud computing nog breder toe te passen.

Richard Stallman zegt echter dat cloud computing slechts een val is van bedrijven om de consument aan proprietaire systemen te binden wat uiteindelijk steeds meer zal gaan kosten. "Het is stupiditeit. Het is nog erger dan stupiditeit: het is een marketing hype. Iemand zegt dat er niet omheen is te werken, maar elke keer dat je iemand dit hoort zeggen is het waarschijnlijk van een groep bedrijven die reclame maken om dit waar te maken", aldus Richard Stallman.

Richard Stallman: Cloud computing is een val
Richard Stallman

Volgens Stallman moet de computergebruiker aandacht besteden aan het houden van informatie in hun eigen handen, in plaats van het weggeven van informatie aan een derde partij. De statement van Stallman komt overeen met die van Orcale-oprichter Larry Ellison, die zei dat de groei van cloud computing mode-gedreven is en totale onzin is.

Stallman adviseert gebruikers om lokaal te blijven werken op hun eigen computers. "Een reden waarom je geen webapplicaties zou moeten gebruiken is omdat je de controle verliest. Het is net zo slecht als het gebruiken van een proprietair programma. Doe je eigen verwerking op je eigen computer met een kopie van een vrij programma. Je bent verdedigingsloos als je een proprietair programma gebruikt of de webserver van iemand anders. Je bent als een pop in de handen van wie de software gemaakt heeft", aldus Richard Stallman.

Bron:The Guardian