Richard Matthew Stallman (RMS), de man achter het GNU-systeem en de Free Software Foundation, heeft een uitspraak gedaan over de gesloten aard van JavaScript-code en hoe men hiermee moet omgaan.

Stallman zegt dat veel mensen waarschijnlijk tegen hun zin in gesloten software draaien via hun browser middels JavaScript. De code van webapplicaties zou niet vrij zijn en de code in webpagina’s is vaak geen broncode te noemen volgens Stallman, de code van webapplicaties is vaak vervormd met functienamen ter grootte van enkele letters, geen commentaar en ontbrekende witregels.

Stallman vindt dat men gesloten JavaScript-code uit de weg moet gaan, maar de huidige browsers ondersteunen dit doel niet voldoende. Browsers bieden vaak de optie om JavaScript volledig uit te schakelen, maar kunnen volgens Stallman geen onderscheid maken tussen gesloten en vrije code. Stallman vindt dat het mogelijk moet zijn om gesloten JavaScript uit te schakelen en JavaScript-programma’s volledig uit te wisselen met een vrij alternatief.

In zijn artikel noemt Stallman een methode om aan te geven dat JavaScript-code vrij is, middels enkele commentaar-velden van een bepaald formaat die aangeven dat de code vrij is, waar de broncode te vinden is en onder welke licentie deze valt. Stallman heeft ook een aangepast voorbeeld gegeven van de GPL-licentie aangepast voor gebruik in JavaScript, dit omdat de GPL-licentie te lang is om standaard op te nemen in een webpagina.

De methode moet browsermakers in staat stellen om functionaliteit ter promotie van vrije JavaScript-code te implementeren. Stallman noemt echter ook dat andere code die ongevraagd binnen een browser wordt uitgevoerd, zoals Java-applets, Adobe Flash en Microsoft Silverlight, die soortgelijke gevaren opleveren. Vooral Silverlight is een gevaar volgens Stallman omdat het propriëtaire codecs afdwingt.

Richard Stallman