Windows 7 zal net als Windows Vista zijn, vertelde Microsofts CEO Steve Ballmer vandaag terwijl hij de eerste twee jaar van Windows Vista verdedigde.

"Windows 7 is Windows Vista, alleen beter," vertelde Ballmer tijdens een vraag-en-antwoordsessie van 45 minuten die werd gehouden door twee analisten van Gartner. Het interview werd later geplaatst als webcast op de site van Gartner, die op deze pagina bezocht kan worden.

"Windows Vista is goed, Windows 7 is Windows Vista met een opgeschoonde gebruikersinterface en verbeteringen in prestaties," vertelde de Microsoft-CEO. "Kijk, ik moedig niemand aan om te wachten, ik zou Windows Vista direct uitrollen. We hoeven niet met een incompatible richting door te gaan om grote stappen voorwaarts te maken."

Ook wist Ballmer te vertellen dat Windows 7 een grote Windows-release wordt, en geen kleine verbetering of oppoetsversie van Windows Vista. "Het is echt omdat het een stuk meer werk is dan een kleine release. Het blijkt dat je in twee en een half jaar meer kan doen dan een kleine release maken, en dus hebben we dat ook gedaan."

De vraag of Windows 7 nu een grote of kleine release wordt, heeft Microsoft al sinds de lancering van Vista achtervolgd. Toen vertelde het bedrijf namelijk dat het de planning was om elke vier jaar een grote Windows-release uit te brengen, met kleine updates daartussenin. Volgens die planning zou Windows 7 een kleine update worden.

En ook recente berichten over de naam van het besturingssysteem bieden geen duidelijkheid. Het kernelnummer van het nieuwe Windows-OS wordt namelijk 6.1, terwijl Microsoft het Windows 7 noemt, net alsof het een heel nieuwe versie is. Het lijkt alsof Microsoft tegen bedrijven wil vertellen dat 7 Vista is, maar tegen consumenten juist dat 7 geen Vista is.

Wachten

Tijdens zijn gesprek leek Ballmer te begrijpen dat bedrijven mogelijk ervoor kiezen om Windows Vista over te slaan en direct van Windows XP naar Windows 7 te gaan. "Als mensen willen wachten, kunnen ze dat zeker," vertelde hij als antwoord op de vraag waarom gebruikers niet op Windows 7 zouden moeten wachten.

"Kijk, geen Windows-release hoeft per se mensen te hebben die het direct willen gebruiken," ging Ballmer door. "Alleen al in dit publiek gaat iedereen het uitproberen. Feit blijft dat niemand echt wacht, in plaats daarvan vernieuwen bedrijven elk jaar een klein deel van hun pc’s met het nieuwste besturingssysteem."

Een alphaversie van Windows 7 zal over twee weken op de PDC-bijeenkomst tentoon worden gesteld. De uiteindelijke versie van het besturingssysteem wordt verwacht in het einde van 2009 of begin 2010. Mogelijk verschijnt nog voor die tijd het tweede servicepack voor Windows Vista en Windows Server 2008.

Het besturingssysteem zal het eerste zijn in wat lijkt op een lange reeks van besturingssystemen gebouwd op de Windows Vista-codebasis. Ballmer schoof het idee dat Microsoft een codereset van Windows zou moeten doen van tafel. "We kunnen een boel innovatie voor de komende jaren doen met dezelfde codebase," vertelde hij voordat hij erkende dat hoe Windows Vista met multicoreprocessors omgaat nog steeds een open vraag is.

"We hebben een boel verbeteringen die we kunnen doen aan de codebase," besloot hij.