2min

Tags in dit artikel

, , ,

Mac-kloonmaker Psystar, dat met Apple in de clinch ligt over het leveren van Mac OS X op zijn computers, levert sinds afgelopen dinsdag een Mac-kloon met Blu-Ray aan boord. Ook wil het bedrijf binnenkort een Mac-notebook gaan lanceren.

Hoewel Apple zelf onlangs aangegeven heeft dat het Blu-Ray een ‘bag of hurt’ vindt, ziet Psystar nu zijn kans schoon om zijn OpenComputers tegen een meerprijs met een Blu-Ray-speler en -brander uit te rusten. Naast Blu-Ray worden deze computers optioneel ook uitgerust met een Nvidia 9800 GT-videokaart.

"Blu-Ray heeft de formatenoorlog reeds gewonnen", stelt directeur Rudy Pedraza. "Er is niet alleen volledig functionele en volwassen ondersteuning voor Blu-Ray in andere besturingssystemen, maar Blu-Ray-schijfjes kunnen bijna overal gehuurd worden."

Omdat Mac OS X de Blu-Ray-technologie officieel niet ondersteund is het volgens Psystar alleen mogelijk om te lezen en te schrijven naar schijfjes die in het highdefinition-formaat zijn geformatteerd. Het afspelen van Blu-Ray-video zal niet mogelijk zijn.

Psystar lijkt zeker nog niet van plan om te stoppen met zijn praktijken. Psystar wil zelfs gaan meeliften op het succes dat Apple met zijn notebooks heeft. Het wil binnenkort een eigen notebook op de markt gaan brengen die Mac OS X moet gaan draaien. Gezien de populariteit van Apple-notebooks is dat niet zo vreemd, al zal Psystar de consument wel moeten zien te overtuigen.

Dit denkt het bedrijf te gaan bereiken door de notebooks ‘concurrerend’ te prijzen. Hoe concurrerend dat zal zijn wil het bedrijf niet zeggen, maar aangezien de huidige prijs van de goedkoopste witte MacBook 949 euro bedraagt ligt het voor de hand dat Psystar er naar zal streven om hier onder te gaan zitten.

Eerder hoopten beursexperts en analisten al dat Apple de MacBooks een prijskaartje van 800 tot 900 dollar mee zou geven omdat dit de verkoop van de notebook nog meer zou stimuleren. Apple besloot echter om de prijs van de witte MacBook op 999 dollar vast te stellen en daarmee waren de experts en analisten een beetje teleurgesteld.