3min

Tags in dit artikel

,

Onder druk van de economische crisis zal Apple in 2009 een eigen netbook-concurrent gaan lanceren om zo mee te kunnen liften op het succes van de netbook in de pc-markt. Dat denkt althans analist Ezra Gottheil van Technology Business Research.

De pc-markt ondervindt momenteel al de gevolgen van de economische crisis en recentelijk kwamen de eerste analisten al met bijgestelde groeicijfers voor de pc-markt in 2009. Uit die verwachting blijkt ook dat het netbooksegment het sterkst zal stijgen in 2009. Dat is volgens Gottheil ook de reden dat Apple niet langer kan achterblijven, hoewel hij niet verwacht dat Apple een variant van de Eee PC zal uitbrengen.

"Apple loopt de kans zichzelf in toenemende mate uit een belangrijke markt te prijzen nu de economische vooruitzichten niet rooskleurig zijn", aldus Gottheil. Hij benadrukt dat Apple waarschijnlijk een instapmodel-notebook zal uitbrengen met een prijs die kan concurreren met de prijs van de meeste netbooks die momenteel rond de 300 tot 500 euro ligt. Apples goedkoopste laptop is momenteel de witte 13-inch-MacBook, die 949 euro kost.

Het nieuwe apparaat dat Apple zou uitbrengen zou volgens Gottheil rond de 599 euro gaan kosten en meer op een MacBook lijken dan op de MacBook Air. Ook verwacht hij niet dat Apple simpelweg een kopie zal maken van bestaande netbooks van concurrenten, maar naar het concept kijken en vervolgens bepalen hoe het er een eigen draai aan kan geven binnen de filosofie van Apple. Gottheil verwacht dan ook dat Apple met een laptop zal komen die maar iets kleiner is dan de 13,3-inch MacBook. Verder zou het apparaat een touch-screen kunnen hebben en voorzien zijn van een SSD. Een SSD zou weer gecombineerd kunnen worden met online opslagmogelijkheden via MobileMe en het recentelijk gelanceerde 24-inch-scherm dat Apple lanceerde.

De verwachting dat Apple geen netbook met een prijs onder de 500 dollar gaat maken baseert Gottheil op eerdere uitspraken van Apple-topman Steve Jobs. Die liet eerder weten dat Apple niet weet hoe het een computer van 500 dollar moet maken die geen rotzooi is en dat het DNA van Apple niet toestaat zoiets uit te brengen. Gottheil verwacht dan ook dat het niet eenvoudig zal zijn voor Apple om een goedkope MacBook uit te brengen. "Terwijl concurrenten in de loop der jaren de prijzen van hun laptops systematisch verlaagd hebben is de prijs van de MacBook in de afgelopen zeven jaar maar met 0,1 procent gedaald. Daarmee heeft Apple zich uit de markt voor instapmodellen gewerkt".

Ondanks dat Jobs eerder liet weten niets te zien in een computer met een prijs onder de 500 dollar in oktober tijdens een conference call met analisten weten dat Apple het netbooksegement in de gaten houdt en bekijkt hoe het zich ontwikkelt. "Als het zich ontwikkelt hebben wij een aantal zeer interessante ideeën", aldus Jobs. Het blijft dus voorlopig gissen wat Apple in gedachten heeft voor de markt, maar aangezien analisten verwachten dat de netbookmarkt zich volgend jaar zeker verder zal gaan ontwikkelen, lijkt een reactie van Apple niet uit te kunnen blijven.