1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de eerste demonstratie plaatsvond van de computermuis. Deze presentatie werd gegeven door Douglas Engelbart en dit werd gezien als de geboorte van de muis.

Op negen december 1968 was Engelbart werkzaam op Stanford, dit was een onderzoeksbureau. Toen hield hij, samen met zeventien andere collega’s, een negentig minuten durende presentatie van hun Online System, ook bekend als NLS, dit was op de Fall Joint Computer Conference. De NLS bestond uit een SDS 940-mainframe en had twaalf terminals. Elke terminal had een toetsenbord, een vijf inch CRT-scherm en chord keyset met vijf toetsen.

Er waren zo’n duizend professionals bij de presentatie van Engelbart aanwezig, hier konden ze ook de eerste blikken op de muis werpen. De muis was toentertijd niet meer dan een houten blok met een paar wieltjes eronder en een snoer aan het eind. Toen heette het nog een "x-y-positioning indicator for a display system", maar vanwege de plaats van het snoer noemde men het al snel een muis.

Na 1981 konden ook particulieren een muis kopen. Na 1984 werd de muis erg populair omdat Apple er een patent op had genomen. Engelbart had nooit iets bijzonders ontvangen voor deze presentatie, dit is omdat zijn patenten tegen de jaren ’80 al verlopen waren. Wel blijft zijn naam verbonden aan de muis.