In 2011 zijn de volgende nationale parlementsverkiezingen in Estland. Er is gemeld dat de Esten dan ook mogen stemmen met hun mobiele telefoon. Om hier geen fraude in te krijgen, moeten de Esten wel een chip in hun telefoon laten zitten, deze zal gratis zijn.

Eerst moest er een nieuwe wet gemaakt worden, waarin stond dat men ook met de mobiele telefoon mocht stemmen. Met deze wet is Estland de eerste die deze vorm van stemmen gebruikt. In andere landen, zoals Finland en Zweden, is de technologie ook al ver genoeg om op dezelfde manier te kunnen stemmen. Vorig jaar mochten de inwoners van Estland ook al via het internet stemmen voor de parlementsverkiezingen.

Om met de mobiele telefoon te mogen stemmen moet er een gratis chip ingezet worden. Deze chip moet ervoor zorgen dat de identiteit van de stemmer ook wordt geregistreerd, aldus woordvoerder Raul Kaidro van het SK Certification Center. Deze manier van stemmen is ook door een onafhankelijk bureau getest en deze hebben het plan veilig bevonden.