Microsoft heeft op haar blog aangegeven dat de publieke bèta van Windows 7 nog wat langer online zal blijven, hoewel het bedrijf eigenlijk al ruim voldoende bètatesters heeft.

Aanvankelijk zou de bèta met ingang van vandaag al offline gehaald worden, maar Microsoft heeft vanwege de grote populariteit voor het nieuwe besturingssysteem besloten om de bèta tot uiterlijk 12 februari online te houden. Microsoft stelde de bèta eerder deze maand aan iedereen beschikbaar, maar moest dit al vrij snel uitstellen omdat de downloadservers het aantal bezoekers niet konden bolwerken.

Het offline halen van de bèta gebeurt in drie stappen. Vanaf 27 januari krijgen bezoekers van de Windows 7-pagina een vooraankondiging te zien dat de beschikbaarheid van Windows 7 binnenkort afloopt. Vanaf 10 februari worden er vervolgens geen nieuwe downloads meer geaccepteerd.

Wie op 10 februari nog een actieve download heeft wordt niet opeens afgekapt, maar moet de download wel voor 12 februari voltooien. Twee dagen later, op 12 februari, gaan de bèta-versies definitief van de servers en zal het niet meer mogelijk zijn om ze te downloaden. Het verkrijgen van productcodes zal echter na 12 februari nog steeds mogelijk zijn.

Wie lid is van MSDN of TechNet heeft ook na 12 februari geluk. Gedurende de bèta-periode zullen leden van deze groepen de bèta gewoon kunnen blijven downloaden. Volgens Microsoft was de feedback die ze gekregen heeft op de eerste publieke Windows 7-bèta ‘verbazingwekkend’ en nog steeds ‘stroomt’ de feedback binnen.

Het is vooralsnog niet bekend wanneer Windows 7, wat de opvolger van Windows Vista moet worden, in de schappen zal liggen. De gedownloade bèta’s kunnen uiterlijk tot augustus dit jaar gebruikt worden.