2min

Tags in dit artikel

, , , ,

CEO Steve Balmer van Microsoft heeft tijdens zijn CES-toespraak de bèta van Windows 7 aangekondigd. De testversie is bedoeld voor enthousiastelingen en experts en is volgende week beschikbaar voor het grote publiek.

Het betreft hier buildnummer 7000, welke al eerder uitlekte op verschillende torrentsites en usenet. De build is per direct beschikbaar op Technet en op de Microsoft connect website voor MSDN ontwikkelaars. Het grote publiek zal nog even een dagje moeten wachten, want 9 januari zal de build pas voor iedereen te downloaden zijn.

Het bedrijf uit Redmond is echter van plan om het aantal downloads tot 2,5 miljoen te beperken. Ook zal deze bèta online geactiveerd moeten worden en is deze bruikbaar tot 9 augustus. Wat er volgens nog niet bevestigde geruchten erop kan duiden dat Microsoft van plan is om Windows 7 nog dit jaar te lanceren.

Er komt een 32-bit- en 64-bit-versie online, welke beide zestien gigabyte groot zullen zijn. Dit komt voornamelijk door alle meegeleverde drivers, want Windows 7 zelf is maar 2,5GB groot. De build zal kunnen worden gedownload in het Engels, Duits, Japans, Arabisch en Hindi. De systeemeisen zijn nog niet bekend, maar er wordt van uit gegaan dat die hetzelfde zijn als van Vista: een pc met een 1GHz-cpu, 1GB werkgeheugen en een videokaart met Directx 9-ondersteuning en 128MB ram.

De huidige build kan alleen als upgrade vanuit Vista SP1 worden geïnstalleerd, of als geheel nieuwe installatie. De bug waarbij MP3-bestanden kunnen worden beschadigd zal worden opgelost door middel van een update die uitgerold zal worden via Windows Update. Technet-, Msdn- en Microsoft Connect-leden kunnen vanaf 8 januari ook aan de slag met de eerste bèta van Windows Server 2008 R2, beter bekend als Windows Server 7.