2min

Tags in dit artikel

, ,

Een geheime trip van een delegatie van het Amerikaanse Congres had vanuit veiligheidsoverwegingen geheim moeten blijven, totdat een van de meereizende Congresleden besloot zijn aankomst op het vliegveld van Bagdad op Twitter te melden.

De trip naar Irak, die dit weekend ondernomen wordt door de Congresleden, moest geheim blijven en daarom hadden de leden die meegingen van tevoren te horen gekregen dat ze vanwege veiligheidsredenen niets over de trip kwijt mochten aan anderen. Ook diverse media die van de trip afwisten moesten beloven dat ze niets over de trip zouden publiceren tot de delegatie weer terug zou zijn uit Irak.

Maar het bestaan van de trip lekte al uit voordat de delegatie goed en wel in Irak aangekomen was en opmerkelijk genoeg was het lek een van de congresleden. Congreslid in kwestie is Peter Hoekstra, die in Nederland geboren werd, maar op zijn derde emigreerde naar Amerika. Hoekstra onthulde het bestaan van de trip via zijn Twitterprofiel en gebruikte daarvoor zijn BlackBerry.

"Zojuist geland in Bagdad. Ik denk dat dit de eerste keer in elf trips naar Irak is dat mijn BlackBerry hier werkt", aldus Hoekstra. In latere berichten meldde Hoekstra nog dat de delegatie op weg was naar Andrews Airforce Base en dat hij per helikopter op weg was naar de nieuwe Amerikaanse ambassade in Bagdad. Afgelopen vrijdag stopte de stroom Twitterberichtjes ineens, waarschijnlijk nadat hij op de hoogte was gesteld van het feit dat zijn berichtjes opgepikt waren door de media.

Het feit dat Hoekstra een hooggeplaatst lid is van de House Permanent Select Committee on Intelligence, maakt de zaak extra pijnlijk. Dit comité is verantwoordelijk voor het monitoren van de modernizeren en herstructurering van Intelligence Community van de Verenigde Staten, dat op zijn beurt weer verantwoordelijk is voor informatievoorziening voor de binnenlandse veiligheid. Het is niet duidelijk of het foutje van Hoekstra nog gevolgen zal hebben voor zijn positie.