Mozilla heeft onlangs bekend gemaakt dat het nog een beta-uitgave aan de ontwikkelings-planning van Firefox 3.1 zal toevoegen. De toevoeging van de nieuwe beta vertraagt de uitgave van de nieuwe versie van Mozilla’s browser met zes weken, waardoor de browser pas in het tweede kwartaal of nog later zal uitkomen.

De derde beta-uitgave is al een tijdje opgehouden door een vrij hardnekkige bug in de nieuwe JavaScript-engine in versie 3.1. Ontwikkelaars van Mozilla hebben ervoor gekozen om de derde beta toch in de komende week uit te geven onafhankelijk van de status van de zogenaamde upvar-bug.

"Een vierde beta zal volgen na ongeveer zes weken en dient als een testplatform voor meer tests met TraceMonkey (JavaScript-engine – red.), video, Places en andere verwachte verbeteringen alsmede feedback van de derde beta", aldus Mike Shaver van Mozilla. Dit nieuws kwam niet onverwacht aangezien Shaver vorig weekend nog aangaf dat bugs in de nieuwe TraceMonkey JavaScript-engine de uitgave van de browser naar het volgende kwartaal zou drukken. Hij zei ook dat ontwikkelaars een vierde beta overwogen.

De beslissingen hebben een discussie gestart of het slim is om FireFox op te houden vanwege TraceMonkey-bugs. "Zonder TraceMonkey hadden we versie 3.1 allang kunnen uitbrengen en als we het nog niet af hadden dan konden we het binnen deze maand alsnog doen", aldus Firefox-ontwikkelaar David Baron vorige week.

Firefox 3.1 zou eerst een snelle update worden die laat 2008 uitgegeven zou worden, de ontwikkeling gaat echter veel trager dan gepland. Vorig jaar november werd er bijvoorbeeld een derde beta in het schema gezet, deels om meer bugs op te lossen maar ook deels om dingen als TraceMonkey meer testtijd te geven.

De vertragingen en extra functies in Firefox hebben ook een discussie gestart over de naamgeving. Sommigen vinden dat het beter is om firefox 3.1 uit te geven als firefox 3.5. Dit zou beter aangeven dat de nieuwe versie een grote stap voorwaarts is, en geen kleine update. Zo’n ophoging van het versienummer is eerder voorgekomen toen Firefox versie 1.1 werd uitgebracht als versie 1.5.