3min Devices

CeBIT: Synology laat nieuwe NAS-interface zien

Synology bood ons op de CeBIT een blik op zijn nieuwe NAS-producten. Maar buiten de nieuwe NAS-producten introduceerde Synology eveneens zijn nieuwe besturingssysteem, draaiend op de NAS-producten. Dit besturingssysteem draagt typenummer 2.1.

Nieuwe NAS-producten

Allereerst toonde de productmanager van Synology ons de DS109, een simpele instap-NAS. Deze NAS biedt ruimte aan een 2,5-inch harde schijf en moet rond de honderd tot honderdvijftig dollar gaan kosten. De specificaties zijn 128MB aan RAM-geheugen en een 1,2 ghz processor. De NAS kan maximaal 1,5 terabyte aan.

CeBIT: Synology laat nieuwe NAS-interface zien


Naast het instapmodel introduceerde Synology ook nog een model dat meer op de zakelijke markt is gericht. Dat is de DS509+, een NAS waar vijf schijven in kunnen. Deze zijn uiteraard hot-swappable en de schijven kunnen draaien in RAID 0, 1, 5 en 6. De specificaties van deze NAS zijn ook wat zwaarder, zo kan hij maximaal 1,5 terabyte per schijf aan en is er een gigabyte aan werkgeheugen ingebouwd. De processor is opmerkelijk genoeg wel zwakker, deze is namelijk geklokt op 1,06 GHz. Wanneer men vijf schijven niet genoeg vindt is het mogelijk om deze NAS uit te breiden. Door middel van een eSATA-kabel kan er een uitbreidingsset aangesloten worden, te weten de Synology DX5.

CeBIT: Synology laat nieuwe NAS-interface zien


Alle NAS-systemen van Synology zijn voorzien van de nieuwste firmware, namelijk Synology Disk Station Manager versie 2.1. Verder moet de primaire harde-schijf een EXT3-partitieindeling hebben, omdat de NAS-systemen voorzien zijn van een door Synology gebouwde Linux-distributie. Externe schijven kunnen wel FAT of NTFS zijn. De NAS-systemen zijn te bereiken via CIFS, AFP, FTP, Telnet, SSH en NFS.

Synology Disk Station manager versie 2.1

Naast de nieuwe NAS-producten lanceerde Synology ook nog een nieuwe firmware-versie voor nagenoeg alle al reeds bestaande NAS-systemen en nog uit te komen modellen. Nieuw aan deze versie is dat de software volledig met AJAX werkt. Dit betreft uiteraard alleen de cliënt-side-scripting, de server-side-scripting is gebaseerd op CGI-BIN.
De nieuwe versie van het OS zorgt ervoor dat het systeem makkelijker en toegankelijker wordt. Het systeem is simpel maar toch krachtig vormgegeven. Verder kan er door middel van het package-management-systeem gekozen worden om extra functionaliteiten in te bouwen, waaronder een mail-server add-on. Deze is op het moment van schrijven overigens nog niet beschikbaar, omdat hij zich nog in een interne bètafase bevindt. Binnenkort moet deze add-on echter vrijelijk beschikbaar worden.

CeBIT: Synology laat nieuwe NAS-interface zien


Verder heeft Synology besloten om kleine verbeteringen door te voeren, bijvoorbeeld in de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Door de nieuwe functies kan iedere gebruiker een eigen home-map krijgen en een persoonlijk e-mailadres aangemaakt worden. Deze kan vervolgens via POP3 en IMAP uitgelezen worden. Dit is gebaseerd op de mail-server add-on. Er is een Outlook-achtige webinterface beschikbaar in de vorm van Roundcube, draaiend op een Outlook-skin. Men kan ook e-mails verzenden met de NAS, dit gebeurt door middel van SendMail, de verbinding wordt tot stand gebracht via SMTP.

Synology wil door middel van de nieuwe NAS-producten en software een groter marktaandeel op deze markt vergaren. De software moet voor iedereen toegankelijk zijn en dus makkelijk in gebruik zijn. Naast dat heeft Synology eveneens een betere error-handling ingebouwd, waarmee duidelijker te zien is wat nu precies het probleem is.

Bron:Techzine Redactie