De volgende versie van de Linux-kernel krijgt tijdelijk een andere mascotte genaamd Tuz. De wisseling maakt deel uit van een actie rondom de Australische Linux-conferentie linux.conf.au.

Tuz is een Tasmaanse duivel en is tevens de mascotte van linux.conf.au. De tijdelijke wisseling van mascotte is een manier voor de Linux-ontwikkelaars om het woord de wereld in te brengen dat de Tasmaanse duivel het moeilijk heeft. De Tasmaanse duivel heeft namenlijk last van een overdraagbare vorm van gezichtskanker, genaamd Devil Facial Tumour Disease (DFTD), waardoor het met uitsterven wordt bedreigd.

Eerder werd er tijdens linux.conf.au 40.000 dollar ingezameld voor de Tasmaanse duivel middels een veiling en een diner. Onderdeel van de veiling was een scheerbeurt van Bdale Garbee, Chief Technologist van Hewlett Packard (HP), door Linux-uitvinder Linus Torvalds. De scheerbeurt heeft 25.000 dollar opgeleverd.

Tuz zal invallen voor Tux gedurende de hele 2.6.29-uitgave van Linux, die op elk moment uitgegeven kan worden. De mascotte van Linux, en daarmee dus Tuz, wordt onder andere getoond bij het opstarten van Linux. Tux zal in de 2.6.30-uitgave van Linux terugkeren.

Tuz de Tasmaanse duivel