2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple heeft afgelopen weekend stilletjes de iPhone Bluetooth Headset uit de handel genomen. Mogelijk is dit een teken dat er een nieuw model op komst is.

Sinds afgelopen weekend wordt op de productpagina van de headset in de online Amerikaanse Apple Store de term ‘Discontinued’ weergegeven. In de Nederlandse en Belgische varianten van de store wordt echter nog steeds een levertijd van ‘binnen 24 uur’ vermeld.

De iPhone Bluetooth Headset werd in juni 2007 tezamen met de nieuwe iPhone geïntroduceerd. Het product kostte toen 129 euro, waarvoor ook een bluetooth-kabel en een dual dock meegeleverd werden. Een jaar later, tezamen met de introductie van de iPhone 3G, ging de prijs naar 99 euro, maar maakte ook het dual dock niet langer onderdeel uit van het pakket.

Met name het eenvoudig installeren en het elegante, kleine uiterlijk van het apparaatje worden als voordelen genoemd. Nadelen zijn er echter ook. Zo wordt de headset bekritiseerd vanwege de beperkte reikwijdte, levensduur van de batterij en het ontbreken van spraakcommando’s.

Mogelijk heeft het verdwijnen van de iPhone Bluetooth Headset ook iets te maken met de introductie van iPhone OS 3.0 waarin nu eindelijk ondersteuning voor AD2P is toegevoegd, een Bluetooth-protocol om de telefoon bijvoorbeeld in combinatie met een compatibele autoradio te gebruiken. Ook andere opties zijn denkbaar.

Bovendien heeft Apple met iPhone OS 3.0 de deur opengezet voor accessoire-ontwikkelaars om hun producten rechtstreeks met het toestel, via een speciale applicatie, te laten communiceren. Het ligt voor de hand dat Apple graag wil dat ontwikkelaars hier gebruik van maken en om de concurrentie te bevorderen heeft het mogelijk de bluetooth-headset uit de handel gehaald.