2min

Apple heeft volgens 9to5Mac een nieuwe specificatie voor de Lightning-aansluting gepresenteerd aan fabrikanten die accessoires maken voor de iPhone en iPad. Uit deze specificatie wordt duidelijk dat koptelefoons straks aangesloten kunnen worden via Lightning in plaats van via de gebruikelijke koptelefoonaansluiting. Daarmee bestaat de kans dat Apple de oude vertrouwde koptelefoonaansluiting in de toekomst zal schrappen.

Het gebruik van de Lightning-aansluiting biedt enkele voordelen die de oude vertrouwde koptelefoonaansluiting niet kan bieden. Zo kunnen er meer signalen naar de smartphone teruggestuurd worden, op dit moment kan je hooguit het volume aanpassen en de muziek pauzeren, straks zou je bijvoorbeeld ook knoppen kunnen krijgen om bepaalde apps op te starten. Denk bijvoorbeeld aan iTunes, Spotify of een van de vele andere muziekdiensten. Ook kan een koptelefoon stroom trekken uit een iPhone, waardoor er in de koptelefoon geen batterij of accu nodig is. Het kan echter ook nog steeds andersom, dat een accessoire juist stroom biedt aan een iPhone.

Apple zou twee configuraties hebben geïntroduceerd, een voor standaard Lightning-koptelefoons, welke voorzien moeten zijn van een digitaal-naar-analoog-converter van Wolfson. De geluidskwaliteit kan bovendien omhoog. Daarnaast is er een configuratie voor geavanceerde Lightning-koptelefoons, waarmee ook noire cancellation mogelijk is en er een digitale signaalprocessor en digitaal-naar-analoog-converter aanwezig is.

Apple lijkt op audiogebied in elk geval wat veranderingen te gaan doorvoeren, wat wellicht ook de overname van Beats gaat verklaren. Waarschijnlijk zal Beats de eerste fabrikant zijn die met een koptelefoon op de markt komt die alleen nog beschikt over een Lightning-aansluiting.

Er zijn echter ook nadelen als Apple zou besluiten om de oude vertrouwde koptelefoonaansluiting te schrappen. De Lightning-aansluiting is namelijk alleen te vinden op Apple-producten, fabrikanten moeten dan verschillende kabels of adapters gaan meeleveren met hun koptelefoons, of ze moeten elk product in twee versies op de markt brengen. Dat zal ongetwijfeld leiden tot hogere kosten waardoor het niet voor elke fabrikant haalbaar zal zijn.

Vooralsnog is het nog even afwachten welke keuze Apple gaat maken.