2min

Tags in dit artikel

,

Strategy Analytics, een onderzoeksbureau uit Amerika, heeft laten weten dat het bureau verwacht dat er dit jaar zeker acht miljoen Android-toestellen verkocht zullen worden. Hiermee lijkt het erop dat Android binnen twee tot drie jaar een grote speler kan worden.

Er zijn inmiddels veel gsmbouwers die aangegeven hebben bezig te zijn aan met een telefoon draaiend op Android. Zo moeten binnenkort de eerste modellen van Samsung op de toonbank gaan komen en geven ook Sony Ericsson en Motorola aan bezig te zijn aan een toestel. De enige die vooralsnog uitblijft met een aankondiging is Nokia, wat ook niet zo gek is, aangezien Nokia mede-eigenaar is van Symbian, een concurrent van Android.

Volgens Neil Mawston, onderzoeker bij Strategy Analytics, komt de populariteit van Android onder ontwikkelaars doordat Google’s Android niet duur is, het is namelijk uitgebracht onder opensourcevoorwaarden. Veel gsmbouwers kunnen aan de slag met Android, omdat het goedkoop is en Google goede support aanbiedt. Ditzelfde geldt overigens ook voor telecomaanbieders.

Wanneer Android er inderdaad in slaagt om acht miljoen toestellen te verkopen, is het nog lang geen topspeler. Marktleider Symbian doet het bijvoorbeeld een stuk beter, op de voet gevolgd door BlackBerry OS en Windows Mobile. Gevestigde namen die alweer even op de markt actief zijn, terwijl Android nog relatief nieuw is. Op dit moment draait de helft van alle smartphones op Symbian. Het lijkt erop dat er dit jaar meer smartphones over de toonbank gaan dan vorig jaar, het verschil zal variëren tussen de tien en twintig procent. Zo verwachten diverse onderzoeksbureau’s.