Nu de Worldwide Developers Conference nog minder dan een week voor ons ligt, draait de geruchtenmolen op volle toeren. Sinds maandag gaat het gerucht, dat de nieuwe iPhone in vier modellen komt, variërend van 4 tot en met 32 GB opslagcapaciteit.

Volgens een bron van gadgetwebsite Engadget zijn de vier modellen inmiddels goedgekeurd door de PCS Type Review Certification Board, een organisatie die toestellen voor enkele Amerikaanse telecomproviders — waaronder AT&T — certificeert. Op een 32 GB-model was al lange tijd gerekend, maar de introductie van een model met 4 GB opslagcapaciteit is enigszins vreemd.

Na de introductie van de eerste generatie iPhone heeft Apple slechts drie maanden een 4 GB-model verkocht waarna het in september 2007 uit de handel werd gehaald. Het lijkt enigszins vreemd dat Apple nu wederom een 4 GB-model zal introduceren. Wel is het gerucht consistent met eerdere berichten dat Apple onder meer een low-end en een high-end iPhone gaat introduceren.

[b]De bewuste 4 GB-iPhone.[/b]

Ter ondersteuning van de 4 GB iPhone-geruchten, dook er maandagavond ook een slide op uit een presentatie van de Canadese telecomprovider Fido. Op de slide is een ‘Apple iPhone (4GB)’ te zien. Dit model zou 99 dollar gaan kosten en, niet verwonderlijk, beschikken over 4GB opslagcapaciteit, een 2.0 megapixel-camera en mogelijkheden voor videochatten middels iChat. Het laatste is consistent met geruchten dat de nieuwe iPhone een camera op de voorzijde krijgt.

[b]Links: Auto-focus | Rechts: Kompas (magnetometer) van ‘nieuwe iPhone’.[/b]

Afgelopen weekend kwamen er ook andere geruchten over de nieuwe iPhone naar buiten. Zo zou er een eerste serie foto’s van een prototype van de nieuwe iPhone zijn gelekt. Hierop wordt onder meer de auto-focus van de verbeterde camera gedemonstreerd. Een andere foto laat het ingebouwde kompas zien in combinatie met een specifieke kompas-applicatie.

Er wordt algemeen aangenomen dat Apple de nieuwe iPhone tijdens de jaarlijkse WWDC-keynote volgende maandag zal introduceren. In 2008 introduceerde Apple de iPhone 3G en het jaar daarvoor stond in het teken van de introductie van de eerste iPhone. Naar alle waarschijnlijkheid zal het toestel echter niet meteen verkrijgbaar zijn.