5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gizmodo heeft ‘m, de allernieuwste iPhone die deze zomer gelanceerd moet worden. Afgelopen weekend publiceerde Engadget de eerste foto’s van het nieuwe toestel dat door verschillende media als nep bestempeld werd, uitspraken die later weer werden ingetrokken. Gadgetblog Gizmodo kwam vandaag met het ultieme bewijs dat het toestel echt is.


Afgelopen weekend werd duidelijk dat Apple een prototype van de nieuwe iPhone is verloren. Het toestel werd gevonden in een bar in Sillicon Valley, het gebied in Californië waar grote technologieconcerns, zoals Apple gevestigd zijn. Het verhaal was aanvankelijk nogal vreemd. Het toestel zou gevonden zijn op de vloer van het pand en eerst nog wel, maar later niet meer werken.

Vervolgens buitelden verschillende media over elkaar heen met verschillende berichtgevingen. Het toestel zou niet echt zijn, maar een namaakversie uit Japan. Die berichten werden later echter weer ontkracht en gesteld werd dat het uiteindelijk toch om de nieuwe iPhone zou gaan. Ook John Gruber van Daring Fireball bevestigde dit op basis van zijn eigen doorgaans goed geïnformeerde bronnen.

Nu Gizmodo alle details van de nieuwe iPhone heeft gepubliceerd, bestaat er geen twijfel meer: dit is de nieuwe iPhone. Misschien niet het definitieve ontwerp, zo stelt de website, maar qua interne componenten wel wat we in juni kunnen verwachten.

Wat is nieuw

Duidelijk is inmiddels, dat het nieuwe toestel over een videocamera op de voorzijde (voor videochatten) beschikt en dat ook de camera op de achterzijde om foto’s en video’s mee te maken is verbeterd. Gizmodo meldt dat de nieuwe iPhone een zichtbaar grotere lens heeft dan de iPhone 3GS. Eerdere geruchten meldden al dat de camera zou zijn opgewaardeerd naar 5 megapixels met flits, eveneens een langverwachte functie van de iPhone.


Opvallend is daarnaast dat de nieuwe iPhone niet meer voorzien is van een standaard simkaart-slot, maar van een zogenaamde micro-SIM, de kleinere uitvoering van de simkaart. De iPad 3G heeft deze zelfde micro-SIM-ingang ook. Ook nieuw is een verbeterd beeldscherm. Volgens geruchten zou het nieuwe beeldscherm een resolutie hebben van 960 x 460 pixels, maar omdat het toestel niet wil opstarten heeft Gizmodo dat niet kunnen controleren.


Naast de hoofdtelefooningang bevindt zich volgens Gizmodo een tweede microfoon, die mogelijk gebruikt wordt om omgevingsgeluid te beperken. Aan de buitenzijde valt verder op dat de iPhone 4G twee afzonderlijke knoppen voor harder en zachter (volume) heeft. Dit terwijl de 3GS nog een knop heeft die uit één geheel bestaat. Ook zijn alle knoppen (power, mute en volume) volledig in metallic uitgevoerd.

Wat is er veranderd

Hoewel de iPhone 3GS nog een achterzijde met ronde vormen heeft, is deze op de nieuwe iPhone vervangen door een volledige vlakke achterkant. Het is niet helemaal duidelijk waarvan deze is gemaakt, maar het gaat vermoedelijk om glas, een keramisch materiaal of plastic. Aluminium is geen optie, omdat deze de signalen voor Wi-Fi en telefonie blokkeert. Dit is ook de reden dat de iPad 3G niet volledig van aluminium is gemaakt, maar ook een zwarte plastic rand heeft. Het toestel is helemaal omgeven door een aluminium rand.


Uit de bevindingen van Gizmodo blijkt dat het scherm iets kleiner is dan de 3GS, maar zoals we eerder al schreven heeft het daarentegen wel een hogere resolutie. Het algehele ontwerp is rechthoekiger, waardoor het volgens sommigen meer weg heeft van een oud model Sony Ericsson-telefoon. Het toestel is al met al 3 gram zwaarder en heeft een 16 procent grotere accu dan voorheen. De interne componenten zijn ook kleiner om ruimte te bieden aan de grotere accu.

Specificaties

Het toestel meet 4,50 bij 2,31 bij 0,37 inches en weegt 140 gram, grofweg 3 gram meer dan de 3GS. De batterij is 5,25 WHr op 3,7 V, vergeleken met de 3GS die een batterij van 4,51 WHr op eveneens 3,7 V heeft. De opslagcapaciteit is onduidelijk omdat het toestel niet op wil starten (door Apple op afstand gewist) en omdat op de achterzijde alleen ‘XX GB’ staat aangegeven. Jonathan Ive, Apples hoofdontwerper, liet op Twitter weten dat dit ‘niet goed’ is.

Hoe komt Gizmodo er aan?

Het lijkt er op dat Gizmodo dit prototype heeft gekocht van iemand die het, volgens John Gruber, van Apple gestolen heeft. Het toestel zat volgens Gizmodo in een op maat gemaakte hoes met alle benodigde inkepingen en uitsparingen, zodat het lijkt alsof het een 3GS is. Apple is op z’n zachtst gezegd niet blij dat dit prototype bij de media terecht is gekomen. Volgens Gruber wil het bedrijf het toestel koste wat kost terug zien te krijgen.

Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat Apple het hierbij niet zal laten zitten. De website krijgt waarschijnlijk vroeg of laat een brief van Apples advocatenteam om de gepubliceerde informatie te verwijderen. Dit is een tactiek die Apple veelvuldig toepast wanneer zaken uitlekken die niet uit had mogen lekken. Overigens geeft het wel meteen een bevestiging dat hetgeen uitgelekt is ’the real deal’ betreft. Mogelijk hangt Gizmodo zelfs een rechtszaak boven het hoofd, omdat het prototype Apples eigendom is.

Voor zover ons bekend is het ook nog nooit eerder voorgekomen dat media complete prototypes in handen kregen. Het is überhaupt vreemd dat het gebeurd is bij het bedrijf dat bekend staat om haar geheimzinnigheid en ultieme controle. Zelfs de iPad verdween, nadat deze door een select groepje ontwikkelaars was gebruikt, elke avond weer achter slot en grendel om uitlekken te voorkomen.

Brief

Apple heeft inmiddels per officiële brief het toestel teruggevraagd van Gizmodo. Eerder heeft het bedrijf telefonisch contact gehad met Gizmodo, maar de website wilde het toestel alleen teruggeven als Apple daarvoor een officiële aanvraag zou indienen. Dit is een slimme zet van Gizmodo, omdat het aantoont dat het geen kloon uit Japan is, maar het echte prototype.


Duidelijk is ook dat Gizmodo 5000 dollar voor het toestel heeft betaald. Op haar website beschrijft het blog de situatie zoals deze zich sinds begin vorige week heeft afgespeeld. Het toestel zou zijn verloren door een Apple-engineer die met naam en toenaam (naar eigen zeggen om hem te beschermen) wordt genoemd en in handen zijn gekomen van een student. Deze heeft vervolgens contact gezocht met Apple om het toestel terug te geven, maar Apple gaf niet thuis.

Hierop heeft de jongen contact gezocht met de media. Het is onduidelijk waarom Engadget afgelopen weekend de eerste foto’s publiceerde, terwijl Gizmodo het toestel zelf de hele tijd in bezit heeft gehad. Mogelijk heeft de jongen voordat hij het toestel aan Gizmodo heeft verkocht foto’s gemaakt, die hij vervolgens aan Engadget (te koop) heeft aangeboden.