2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het is de verwachting dat Microsoft pas later deze maand de officiële prijzen van Windows 7 gaat vrijgeven, maar volgens de website Computerworld zou die prijzen wel eens lager kunnen zijn dan de prijzen die Microsoft nu voor Vista rekent.

Volgens Computerworld is het niet onwaarschijnlijk dat Microsoft Windows 7 goedkoper op de markt gaat brengen dan Vista. Als mogelijke redenen noemt de website het overhalen van zoveel mogelijk Windows-gebruikers om over te stappen, het verscherpen van de concurrentie met andere besturingssystemen en de economische recessie.

In februari 2008 verlaagde Microsoft in de Verenigde Staten de prijzen van Vista Home Premium Upgrade, Vista Ultimate en Vista Ultimate Upgrade, met respectievelijk 18.8 procent, 20 procent en 15.4 procent. In de Europese Unie werd de Home Premium Upgrade zelfs 46 procent goedkoper. Als de Amerikaanse prijsverlagingen van februari 2008 nog eens toegepast zouden worden voor Windows 7, dan zou de Windows 7 Home Premium Upgrade 106 dollar gaan kosten, terwijl er voor Windows 7 Ultimate en Windows 7 Ultimate Upgrade, respectievelijk 256 dollar en 186 dollar betaald zou moeten worden.

Probleem is echter dat die prijzen niet zouden kloppen in de nieuwe line-up van Windows 7. Microsoft heeft altijd laten weten dat de elke versie iets meer biedt dan een lager versie en dus ook iets duurder is. Windows 7 Business is dus duurder dan Home Premium, maar goedkoper dan Ultimate. Microsoft heeft de prijzen van de Business (upgrade) van Vista echter niet verlaagd en dat zou betekenen dat Windows 7 Professional op 300 dollar uit zou komen en de upgrade op 200 dollar. Omdat de Professional-versie daarmee duurder is dan de Ultimate-versie is dat niet consistent met Microsofts uitspraken over de verschillende versies.

Wat meer licht op de retailprijzen van Windows 7 zou kunnen schijnen is een memo van winkelketen Best Buy, die vorige week uitlekte. Daaruit blijkt dat de keten vanaf 26 juni voor bepaalde tijd de Windows 7 Home Premium Upgrade voor 50 dollar en de Windows 7 Professional Upgrade voor 100 dollar als pre-order gaat aanbieden. Die 100 dollar voor Professional Upgrade is precies de helft van de prijs die Microsoft rekent voor de Vista Business Upgrade. Als datzelfde geldt voor Home Premium Upgrade, zou dat betekenen dat de retailprijs van deze versie 100 dollar gaat worden.

Of dat werkelijkheid is blijft dus vooralsnog afwachten. Tot die tijd moeten we het doen met de boxshots van Windows 7 die Microsoft eerder dit weekend vrijgaf.