2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Blogger Robert Scole heeft op zijn FriendFeed laten weten dat Microsoft aanstaande maandag met een grote aankondiging komt. Sommigen denken dat Microsoft zijn reactie op het Google Chrome OS aankondigt.

Hij laat het volgende weten: "Waarom kondigde Google deze week Chrome OS aan? Wel, Microsoft heeft een grote aankondiging op maandag (alleen mag nog ik niets zeggen)."

Waar hij precies op doelt, is niet duidelijk. Naar verwachting zal Windows 7 op maandag de RTM-status bereiken, maar het is ook mogelijk dat Microsoft een aankondiging doet met betrekking tot de Gazelle-browser uit het lab van Microsoft.

Dit lijkt de waarschijnlijkste aankondiging, want net als Chrome lijkt Gazelle erg veel op een besturingssysteem: "Gazelle is de eerste browser die is geïmplementeerd als besturingssysteem voor meerdere doeleinden", zo schrijft de softwaregigant uit Redmond.

Gazelle is een alternatief op Internet Explorer en gedraagt zich als een eigen besturingssysteem. Zo kan het goed en veilig omgaan met meerdere processen en webapplicaties. De kernel van de browser bestaat uit vijfduizend regels C#-code die moeten voorkomen dat websites zomaar verbinding maken met Windows.

De browser is een product van het Microsoft Research-team. Deze week waren er al hints dat het team eindelijk meer informatie kan gaan geven over het project. Zo vertelde Helen Wang die meewerkt aan Gazelle tegenover CNET: "Ik denk dat Gazelle compleet anders is dan eerdere browsers zoals IE8 en Chrome. We proberen echt de ervaring met het bouwen van besturingssystemen te gebruiken en dit toe te passen op het web en de browserinstellingen."

Overigens is de rendering engine van Gazelle grotendeels gebaseerd op de huidige Trident-engine van Internet Explorer. Meer informatie over het project kan worden gelezen in dit PDF-bestand.