2min Devices

Wereldwijde pc-verkoop daalt fors, Apple noteert grootste daling

Wereldwijde pc-verkoop daalt fors, Apple noteert grootste daling

De wereldwijde pc-verkopen zijn in het eerste kwartaal van 2023 fors gedaald. Vooral Apple zag de verkoop van Macs flink teruglopen.

Volgens onderzoeksbureau IDC daalde de pc-verkoop in het eerste kwartaal van 2023 met 29 procent naar een totaal van 56,9 miljoen.  In het eerste kwartaal van 2022 gingen nog 80,2 miljoen pc’s over de toonbank.

Redenen voor de daling zijn onder meer de macro-economische situatie en minder vraag. Daarnaast is ook de grote voorraad aan pc’s een probleem. Fabrikanten hebben nog een grote voorraad aan onverkochte pc’s over van de laatste kwartalen van 2022. Deze grote voorraad leidde tot lagere prijzen, waardoor de winstmarges daalden. Het overtollige voorraadprobleem blijft voorlopig nog een probleem, verwacht IDC.

Apple noteert grootste verlies

Lenovo is nog steeds de grootse pc-leverancier. Dit ondanks een verlies van 30 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Op de tweede plaats staat HP, gevolgd door Dell.

Apple staat vierde en noteerde in het afgelopen kwartaal het grootste verlies. De techgigant verkocht 40,5 procent minder Macs dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Op de vijfde plek staat ASUS.

Verwachtingen

De onderzoekers verwachten dat de pc-markt aan het einde van dit jaar weer opkrabbelt. Vooral vanwege het vervangen van pc’s met oudere Windows-versies door nieuwe voor Windows 11 geschikte exemplaren. De groei blijft wel afhankelijk van de macro-economische omstandigheden.

Lees ook: ‘Slechtste kwartaal ooit voor pc-markt’