Vandaag zijn de financiële cijfers van Nokia openbaar gemaakt, over het tweede kwartaal van dit jaar. Uit deze cijfers is gebleken dat het marktaandeel van Nokia onder flinke druk staat. De fabrikanten Apple en RIM zitten flink op de hielen van Nokia.

Afgelopen kwartaal in de omzet van Nokia met vijfentwintig procent gedaald naar 9,9 miljard euro. Ook is de nettowinst gedaald naar 380 miljoen euro. Nokia heeft 102,3 miljard telefoons verkocht tegen gemiddeld 62 euro per stuk. Een jaar geleden was de gemiddelde prijs nog 74 euro per stuk. De fabrikant merkt wel dat veel mensen voor de goedkopere toestellen zijn gegaan, er zijn elf procent meer goedkopere toestellen verkocht ten opzichte van het eerste kwartaal.

Diverse analisten melden dat Nokia het moeilijk heeft met zichzelf te handhaven bovenaan de markt, Nokia heeft stevige concurrentie van de iPhone van Apple en de Blackberry’s van RIM. De Finse fabrikant zegt zelf 41 procent van de smartphone-markt in handen te hebben.

Sony Ericsson heeft ook last van een krimp. Het bedrijf heeft een omzetdaling van veertig procent en een kwartaalverlies van 213 miljoen euro. Beide bedrijven verwachten dat de totale telefoniemarkt dit jaar met ruim tien procent zal dalen.