1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Ook de Finse telefoonfabrikant Nokia krijgt last van de wereldwijde economische crisis. Het verkocht het eerste kwartaal minder telefoons tegen een lagere prijs.

Dit maakte Nokia vanochtend bekend. Hieruit blijkt dat steeds meer consumenten en bedrijven investeringen in nieuwe apparatuur uitstellen. Wel groeide de verkoop van online diensten van Nokia.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar daalde de omzet met 27 procent, namelijk van 12,7 naar 9,3 miljard euro. Ook het bedrijfsresultaat zakte behoorlijk in, namelijk van 1,5 miljard naar 55 miljoen euro.

Die daling is vooral te danken aan aan de afdeling devices & service. Er werden dit kwartaal namelijk 93 miljoen mobieltjes verkocht, dat is een daling van 19 procent ten opzichte van vorig jaar, en de gemiddelde prijs van een mobieltje zakte met zes euro naar 65 euro. Het aandeel van Nokia nam ook af met twee procentpunten naar 37 procent.

Olli-Pekka Kallasvuo, directievoorzitter van Nokia, houdt er rekening mee dat het bedrijf dit jaar wel eens tien procent minder telefoons zou kunnen verkopen dan vorig jaar. "We blijven echter investeren in internetdiensten voor de consumentenmarkt. De combinatie van deze diensten met ons portfolio mobiele telefoons zal, meen ik, onze groei in de toekomst vooruit helpen", aldus Kallasvuo.

Sommige beleggers deden het aandeel Nokia aan het begin van de middag direct in de verkoop. Hierdoor daalde de koers met drie procent.