1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gister waren er wat problemen op onder andere Twitter, Facebook en LiveJournal. De hacker die naar binnen probeerde te gaan had het waarschijnlijk voorzien op één gebruiker van de netwerksites.

Een medewerker van Facebook liet weten dat de aanval op één persoon was gericht. Het ging hier op een zogenoemde ‘denial-of-service’-aanval. Deze aanval heeft ervoor gezorgd dat Twitter ruim twee uur plat heeft gelegen. Andere websites, Facebook, Blogger, LiveJournal en Youtube werden ook aangevallen, echter hadden deze sites veel minder last van aanval.

Wanneer er een denial-of-service-aanval wordt uitgevoerd, wordt de server overbelast met valse verbindingsverzoeken. Hierdoor is de website niet meer bereikbaar.

Facebook heeft gemeld dat de aanval gericht was op een Georgische gebruiker, met als nickname Cyxymu. Deze persoon woont in een omstreden omgeving, Abchazië, binnen de voormalige Sovjet-Republiek. De medewerker wil niet gaan speculeren over de achtergrond van de aanval, maar deze week is het een jaar geleden dat Rusland en Georgië een korte oorlog voerde voor de controle in Zuid-Ossetië en Abchazië.

Vorig jaar was de oorlog ook al aanleiding voor verschillende cyberaanvallen. Zo hebben, waarschijnlijk, Russische hackers veel Georgische websites platgelegd en er was opeens erg veel pro-Russische spam.