1 min

Tags in dit artikel

, ,

Panasonic en NEC hebben vandaag negen nieuwe telefoons onthuld die op het opensource-LiMo-besturingssysteem draaien, zo liet de Linux-groep LiMo weten.

Sinds de komst van Apple en Google naar de smartphone- en mobieletelefoonmarkt is goede software op mobieltjes steeds belangrijker geworden. Hierdoor kiezen telefoonfabrikanten er steeds vaker voor om de ontwikkeling uit te besteden om zo kosten te besparen en dus te kiezen voor opensourcealternatieven zoals LiMo.

De markt wordt nog altijd geleid door het Symbian-besturingssysteem, gevolgd door Apple en BlackBerry die hard aan de weg timmeren en veel klanten veroveren.

Linux is nog klein op de smartphonemarkt, maar daar komt mogelijk verandering in met de komst van het LiMo- en Android-platform.

In totaal zijn er op dit moment 42 telefoons aangekondigd die de software gaan gebruiken, maar dit zijn vooral onthullingen van de kleinere telefoonfabrikanten zoals NEC, Panasonic en Motorola. De overige fabrikanten kiezen liever voor Google Android.

Grotere spelers als Samsung en LG zijn weliswaar lid van de LiMo-organisatie, maar hebben nog geen toestellen aangekondigd die gebruik gaan maken van de software.

De non-profitorganisatie hoopt te profiteren van de betere controle die het telecomoperators geeft over de telefoonsoftware. Alle belangrijke leden, zoals Vodafone, Orange en Verizon Wireless, hebben laten weten nog dit jaar met LiMo-telefoons te komen.

De specificaties van de nieuwe telefoons zijn nog niet bekendgemaakt.