2min Devices

Samsung laat toekomstige smartphones verbinding maken met satellieten

Samsung laat toekomstige smartphones verbinding maken met satellieten

Samsung heeft een preview van de satelliettechnologie onthuld. De nieuwe dienst komt nadat concurrent Apple een satellietgestuurde noodberichtendienst voor iPhones introduceerde.

Volgens Samsung is de technologie gebaseerd op de laatste 3GPP-versie van de 5G-netwerkstandaard, die vorig jaar werd afgerond. De nieuwe iteratie van de 5G-standaard maakt satellietcommunicatie mogelijk, inclusief verbeteringen van de energie-efficiëntie en andere nieuwe functies.

Samsung voerde een interne test uit van de nieuwe technologie op Exynos Modem 5300-chip, die in de eerste plaats is ontworpen om handsets te verbinden met standaard 5G-netwerken.

Samsung kan tekstberichten, afbeeldingen en video’s versturen via satellietverbindingen

Min Goo Kim, executive vice president of communication processor development bij Samsung, verklaarde: “Samsung wil wereldwijd het voortouw nemen in het bevorderen van hybride terrestrische-NTN-communicatie-ecosystemen ter voorbereiding op de komst van 6G.”

Samsung is van plan deze technologie te integreren in toekomstige versies van zijn Exynos Modem-chipserie, die wordt geproduceerd door zijn gieterij en momenteel wordt geleverd met een subset van zijn Galaxy-smartphones.

De Exynos Modem-chip bevat meerdere componenten, waaronder een modem en een RF-frontend, die radiosignalen omzetten in elektronische gegevens. Er is ook een module voor het optimaliseren van het stroomverbruik.

Geen speciale satellietantenne nodig

De satellietverbindingstechnologie van Samsung zal NB-IoT NTN gebruiken, waardoor er geen aparte antennechip nodig is en andere telefoonmakers de functie gemakkelijker kunnen implementeren. De Exynos Modem-chips worden gebruikt in de toestellen van Samsung en verkocht aan andere bedrijven.

De nieuwste Pixel-smartphones van Google zijn voorzien van de Exynos Modem 5300-chip, die Samsung gebruikte voor simulatie van satellietconnectiviteit. Qualcomm heeft ook satellietconnectiviteitstechnologie geïntroduceerd met behulp van de satellietconstellatie van Iridium Communications, die naar verwachting in de tweede helft van 2023 beschikbaar zal zijn.

Tip: Nieuwe rugged smartphone Cat S75 mikt op altijd connectiviteit