min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia heeft nieuwe API’s vrijgegeven voor ontwikkelaars. De Ovi API’s, met de daarbij behorende OVI SDK zorgen ervoor dat ontwikkelaars sneller applicaties kunnen ontwikkelen. Android en iPhone OS gingen Nokia hierin al voor.

"We zijn blij ontwikkelaars met de nieuwe Ovi API’s toegang te kunnen geven tot ’s werelds belangrijkste contextplatform. Hiermee kunnen ze met onmiddellijke ingang op zeer efficiënte wijze specifieke, krachtige applicaties ontwikkelen," vertelt Niklas Savander, Executive Vice President Services van Nokia. "Met de Ovi SDK Beta laten we ontwikkelaars zien hoe Nokia de Ovi-services en interfaces gaat integreren. En dit is nog maar het begin. We gaan in nauw overleg met ontwikkelaars ons aanbod uitbreiden, te beginnen met social location-oplossingen. Ons doel daarbij is om het onze partners gemakkelijk te maken aantrekkelijke en aansprekende context-relevante applicaties te ontwikkelen."

Nokia heeft diverse partners voor het ontwikkelen van applicaties voor Symbian en Ovi. Zoals: Lonely Planet, Deutsche Bahn, Associated Press, Qype, National Geographic, Deutsche Telekom Medien en Langenscheidt. Zij hebben de API’s en SDK dan ook al eerder ontvangen.

Nokia heeft een platform opengesteld, met een forum, voor de ontwikkelaars. Het platform, genaamd, Ovi for Developers betaprogramma is terug te vinden op het forum van Nkia. De API’s en SDK zijn hierlangs te downloaden. Applicaties die met Ovi SDK Beta en Ovi API’s zijn gebouwd, worden vanaf begin 2010 gedistribueerd via de Ovi Store, waarmee elke Ovi-ready telefoon de applicaties kan downloaden. Meer informatie over de verschillende API’s en over de SDK is te vinden op hetzelfde platform. Deze zijn overigens pas toegankelijk na registratie.