Apple heeft woensdagavond een nieuwe iPod nano geïntroduceerd waarmee video opgenomen kan worden, FM-radio geluisterd kan worden en die tevens uitgerust is met een ingebouwde stappenteller.

Apple introduceerde de camera op de nieuwe nano als een ‘gratis’ toevoeging op de digitale mediaspeler. Het 8 GB-model van de nieuwe nano kost 139 euro, voor het model met 16 GB opslagcapaciteit moet 169 euro neergeteld worden. De nieuwe nano is per direct verkrijgbaar in een groot aantal kleuren.

"iPod nano is ’s werelds populairste muziekspeler met meer dan honderd miljoen verkochte exemplaren", zei Steve Jobs, Apples CEO. "En nu hebben we een videocamera aan het ongelofelijke ontwerp toegevoegd, zonder bijkomende kosten voor de gebruiker." De nieuwe nano heeft een groter 2.2-inch beeldscherm en heeft een gepolijst geanodiseerd aluminium uiterlijk.

De nieuwe nano beschikt over een geïntegreerde videocamera, die in zowel gewone als landschapsweergave op kan nemen, waarmee korte filmpjes opgenomen kunnen worden. Het maken van foto’s is echter niet mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om opgenomen filmpjes te bekijken en hieraan allerlei effecten toe te voegen. Opgenomen content kan vervolgens gesynchroniseerd worden met een computer of rechtstreeks naar YouTube geüpload worden.

Hiermee positioneert Apple de vijfde generatie iPod nano als een apparaatje om de markt voor compacte flash-camcorders veroveren. Deze markt wordt momenteel gedomineerd door de iets minder compacte Flip-cameraatje. De nieuwe nano maakt H.264-opnames met 30 fps en een resolutie van 640×480 pixels, nagenoeg gelijk aan de video’s van de iPhone 3GS.

De ingebouwde FM-radio heeft een live pauze-functionaliteit. Dit stelt gebruikers in staat om te pauzeren en later verder te gaan met luisteren. Ook ondersteunt de nieuwe iPod nano iTunes Tagging waarmee favoriete nummers die men op de radio hoort getagt kunnen worden. Deze kunnen vervolgens voorbeluistert en gekocht worden via iTunes.

De ingebouwde stappenteller synchroniseert met de Nike+-software zonder dat daarvoor de externe zender, die voorheen een vereiste was, benodigd is. Het systeem houdt zowel het aantal stappen als de verbrande calorieën bij. Daarnaast ondersteunt de hardware Genius Mixes, waarmee maximaal twaalf ‘eindeloze mixen’ van nummers uit de iTunes-bibliotheek gemaakt kunnen worden.