2min

Tags in dit artikel

,

Een nieuw volumelimiet op draagbare mediaspelers is onderweg, zo laat de Europese Commissie weten.

Het voorstel verscheen nadat onderzoek uit heeft gewezen dat een op de tien mp3-spelergebruikers risico loopt om permanent doof te worden.

Wetenschappers lieten weten dat iedereen die ten minste een uur per dag gedurende vijf jaar naar een hoog volume luistert permanente gehoorschade riskeert. Tussen de vijftig en honderd miljoen mensen luisteren dagelijks naar een draagbare muziekspeler, aldus de onderzoekers.

Op dit moment is er geen maximaal volume, maar daar wil de EU verandering in brengen. Het nieuwe voorstel verplicht dat een standaardvolume op mediaspelers en mobiele telefoons met muziekafspeelmogelijkheden ingesteld wordt. Het kan overigens enkele maanden duren voordat de voorstellen overgenomen en uitgevoerd worden door de fabrikanten.

De Commissie liet weten dat er bij tachtig decibel maximaal veertig uur per week geluisterd kan worden zonder risico. Bij een geluidsniveau van 89 decibel is dat aantal slechts vijf uur per week.

"Het is eenvoudig om het geluidsniveau op je mp3-speler even wat hoger te zetten, vooral bij drukke straten of in het openbaar vervoer", aldus consumer affairs commissioner van de EU Meglena Kuneva.

"Het lijkt ero dat vooral jongeren, die gedurende een aantal uren per week naar muziek luisteren met een hoog geluidsniveau, geen idee hebben dat ze risico lopen. Het kan jaren duren voordat gehoorschade verschijnt en dan is het simpelweg te laat."

"Deze standaarden verplichten kleine technische wijzigingen aan spelers zodat ze met standaard, normaal gebruik veilig zijn. Als een klant ervoor kiest om de standaardinstellingen aan te passen, kan dat, maar er zullen dan waarschuwingen verschijnen zodat ze weten wat de gevaren zijn", zo besluit Kuneva.