2min

Tags in dit artikel

,

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat zo’n 80 procent van de mp3-spelers en mobiele telefoons niet voldoet aan de wettelijke geluidseisen.

De Nationale Hoorstichting constateerde recentelijk al dat tegenwoordig steeds meer jongeren te kampen hebben met gehoorproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan eenderde van de jongeren tussen de 12 en 25 een slecht gehoor heeft. Dat de oorzaak hiervan deels te herleiden is naar het veelvuldig luisteren van muziek op een mp3-speler of mobiele telefoon kan worden opgemaakt uit het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uit een vandaag verschenen persbericht van de NVWA blijkt namelijk dat zo’n 80 procent van de zogenaamde Personal Music Players (PMP’s) niet voldoet aan de wettelijk geluidseisen. De NWA verklaart dat van de 31 geteste PMP’s met koptelefoon maar liefst 26 apparaten niet voldeden aan deze geluidseisen.

De regelgeving omtrent geluid van PMP’s is sinds 25 januari van dit jaar aangescherpt. Zo is het maximaal toegestane volume op een dergelijke apparaat 85 decibel en de maximumuitgangsspanning naar de koptelefoon bedraagt 27 millivolt. Uit onderzoek blijkt echter dat de meerderheid van de RMP’s niet aan deze eis voldoet. Voor deze apparaten gelden er ook aanvullende eisen. Deze bestaan uit onder andere een voorziening tegen onbedoeld hoog volume, een actieve waarschuwing bij hoog volume of een waarschuwingstekst of -symbool.

De NOS berichtte vanmorgen dat de NVWA verschillende producenten van PMP’s gaat verzoeken om deze apparaten aan te passen, zodat ze aan de norm voldoen. Indien dit verzoek niet wordt opgevolgd, zouden er boetes of beperkingen voor de fabrikant kunnen worden opgelegd. Het is niet bekendgemaakt welke apparaten niet voldoen aan de regelgeving. Wel wordt gesteld dat het hier voornamelijk de goedkopere apparaten betreft.