Tien miljoen jonge Europeanen lopen risico gehoorbeschadigingen op te lopen door het geluidsvolume van de mp3-speler te hoog te zetten, zo meldt de Europese Unie op een conferentie.

Het luisteren naar mp3-spelers en andere draagbare mediaspelers met een hoog geluidsvolume gedurende een langere tijd kan leiden tot gehoorbeschadigingen zoals doofheid en het horen van fantoomgeluiden zoals suis-, fluit-, brom- of pieptonen. Dit meldt het EU Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks.

Volgens die instelling lopen vijf tot tien procent van de mp3-spelergebruikers risico permanent doof te worden als ze voor meer dan een uur per dag gedurende vijf jaar naar hun mp3-speler met hoog geluidsvolume luisteren. Op dit moment is er geen behandeling tegen doofheid of last hebben van fantoomgeluiden.

"Laten we eerlijk zijn. We hebben te maken met een catastrofe als we er nu niets tegen doen", aldus Stephen Russell van de Europese consumentenveiligheidsgroep ANEC.

De conferentie die werd georganiseerd door de Europese Unie en werd gehouden in Brussel gaf tevens enkele opties om deze catastrofe te voorkomen. Zo zouden waarschuwingen bij een te hoog geluidsvolume getoond kunnen worden of zou er simpel een volumelimiet ingesteld kunnen worden op alle mp3-spelers. De EU heeft laten weten alle mogelijke oplossingen te onderzoeken.