2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple maakte donderdagavond bekend, dat het vanaf nu ook voor ontwikkelaars van gratis applicaties mogelijk is om ‘In App Purchases’ in hun applicaties te integreren.

In App Purchases, wat neerkomt op aankopen doen binnen een applicatie, werd door Apple geïntroduceerd als een van de belangrijkste nieuwe functies van iPhone OS 3.0 voor ontwikkelaars. Hiermee kunnen bijvoorbeeld spelletjes uitgebreid worden met extra levels zonder dat daarvoor een nieuwe versie van de applicatie bij Apple ingediend en door gebruikers gedownload hoeft te worden.

Beperkt
De functie was voorheen echter beperkt tot ontwikkelaars van betaalde applicaties onder het mom van transparantie. Volgens Apple zou het vreemd zijn als applicaties gratis zijn om vervolgens toch te moeten betalen voor het activeren van specifieke functionaliteiten in diezelfde applicatie. Na alle kritiek dat probeerversies van applicaties niet mogelijk zijn, lijkt Apple van zijn eerdere standpunt te zijn teruggekomen.

In een kennisgeving aan iPhone-ontwikkelaars kondigde Apple donderdag de beleidswijziging aan: "Nu kun je In App Purchase in gratis applicaties gebruiken om content, abonnementen en digitale diensten te verkopen. Je kunt tevens de ontwikkeling vereenvoudigen door één enkele versie van je applicatie te ontwikkelen die gebruikmaakt van In App Purchase om bijkomende functionaliteit te activeren."

Lite-versie
Apple stelt zelf dat dit allereerst voorkomt dat ontwikkelaars een Lite-versie van hun applicatie moeten maken zodat gebruikers de applicatie kunnen uitproberen. De huidige trend is dat veel ontwikkelaars een Lite- en een volledige versie van hun applicatie in de App Store hebben staan. De Lite-versies zijn meestal gratis maar met minder functionaliteit dan de volledige versies. Door middel van In App Purchases zou je de gratis Lite-versie tegen betaling kunnen upgraden naar de volledige versie zonder een geheel nieuwe applicatie te hoeven downloaden.

Piraterij
Een tweede reden die het bedrijf aanhaalt, is dat hiermee beter software-piraterij tegengegaan kan worden omdat de In App Purchases geverifieerd kunnen worden. Het aspect software-piraterij lijkt de laatste tijd steeds belangrijker te zijn voor Apple. Eerder deze week werd al bekend dat de laatste modellen van de iPhone 3GS voorzien waren van nieuwe BootROM-firmware die het jailbreaken (kraken) van het iPhone-besturingssysteem vooralsnog onmogelijk maakt.

Omslag
Nu het mogelijk is om In App Purchase binnen gratis applicaties te gebruiken, betekent dit waarschijnlijk een omslag in de trend van Lite-versies. Deze zullen zeer waarschijnlijk verdwijnen en plaatsmaken voor gratis versies van applicaties met de mogelijkheid om tegen betaling de applicatie te upgraden naar de volledige versie. Hoewel dit nog steeds Lite-versies zullen zijn, zorgt dit er wel voor dat dubbele versies van applicaties (Lite- en volledig) zullen verdwijnen.