Hero-gebruikers hebben een petitie gestart om ervoor te zorgen dat HTC de broncode van HTC Sense gaat vrijgeven. Ze zijn namelijk van mening dat HTC de copyright-rechten van Android schend door deze aanpassingen niet vrij te publiceren.

De petitie kan hier gevonden worden en stelt dat de GPL-voorwaarden niet nageleefd worden doordat de HTC Hero-kernel niet open-source is. GPL zou, aldus de ondertekenaars van de petitie, betekenen dat ook alle aanpassingen op het besturingssysteem open-source gemaakt moeten worden.

Het lijkt erop dat HTC gaat toegeven aan het verzoek. Op diverse fora blijft dat HTC aangegeven heeft binnenkort de broncode vrij te willen geven. Dit staat onder andere op de populaire website XDA-developers, een community die zich richt op het ontwikkelen van alternatieve ROM’s op het gebied van HTC-telefoons, zo ook de HTC Hero.

Hoe de zaak gaat uitpakken is nog niet bekend, maar HTC laat in een reactie weten dat de broncode online geplaatst gaat worden zodra het hoofdkantoor in Taiwan akkoord is. Dit laat een Amerikaanse helpdeskmedewerker weten aan een klant.