2min

Tags in dit artikel

, , ,

Windows 7, dat vorige week donderdag gelanceerd werd, wordt op grote schaal illegaal verkocht door winkels. Zij verkochten OEM-versies aan klanten terwijl dat niet is toegestaan.

Volgens Microsoft mogen winkeliers alleen de retail-versies van het besturingssysteem verkopen aan consumenten. Uit onderzoek blijkt nu dat veel winkels toch OEM-versies verkopen terwijl dat niet is toegestaan. OEM-versies mogen volgens Microsoft alleen worden verkocht aan computerwinkels en fabrikanten.

Deze ‘systeembouwers’ kunnen het besturingssysteem installeren op een pc of laptop om die vervolgens kant en klaar te verkopen. "Krijg je als klant een OEM-versie in handen en installeer je hem zelf op je pc, dan is je Windows-installatie niet legitiem", verklaart Ralf Becks van Microsoft Nederland.

Bij navraag aan webwinkels liet slechts één winkel weten dat zij deze versie alleen voorgeïnstalleerd levert op kant-en-klare pc’s en laptops. De rest verkoopt de goedkopere versies gewoon los of in combinatie met hardware.

OEM-versies zijn goedkoper dan de retail-versies omdat Microsoft hier geen support op levert. Deze wordt verlegd naar de systeembouwer. Thuis je pc in elkaar zetten en voorzien van Windows mag dus niet meer met een OEM-versie. De verpakking van OEM-versies zijn hier twee jaar geleden op aangepast, aldus Microsoft.

Niet goed ingelicht

Verkopers blijken niet goed ingelicht over de nieuwe maatregelen. "Dat is legitiem als klanten hiermee een pc willen bouwen", gelooft woordvoerder Bas Wanrooij van Alternate. Andere winkels geloven dat ze wel de regels naleven door de OEM-versies alleen te leveren in combinatie met hardware.

Microsoft geeft toe dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat onder winkeliers en klanten.Het bedrijf uit Redmond belooft beterschap. "Wij zijn druk bezig om dit in samenwerking met onze partners veel duidelijker te krijgen." Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat OEM-versies niet meer te koop zijn in winkels.

Ondertussen hebben veel klanten een OEM-versie gekocht zonder te weten dat deze eigenlijk illegaal zijn terwijl ze wel gewoon updates ontvangen. Microsoft heeft geen plan om mensen te helpen die onbewust een illegale OEM-versie hebben gekocht. Wel kunnen mensen die zo’n editie hebben gekocht zich wenden tot het bedrijf. "We zullen per geval bekijken of we klanten kunnen helpen".